Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vinkovcima proslavljena svetkovina sv. Ilije i Dan grada

Vinkovci (IKA)

Vinkovci su u četvrtak 20. srpnja proslavili svetkovinu svoga zaštitnika sv. Ilije, ujedno Dan grada.

U okviru proslave u crkvi sv. Euzebija i Poliona misu je predslavio domaći župni vikar Dominik Nedeljković, s nakanom zahvale Nebeskom Ocu za sve duhovne i materijalne darove kojima je obasuo Vinkovce – grad koji u njegove očinske ruke ponovo polaže budućnost grada na Bosutu.

„Sv. Ilija mnogo je godina zaštitnik Vinkovaca. Već više od 700 godina zaštitnik je i naše Đakovačko-osječke nadbiskupije. Pomalo je narodni svetac Ilija gromovnik, kojega zazivaju u tolikim elementarnim nepogodama, zaštitama od nevremena, ali je i primjer svetca, kako i sam reče: ‚Revnovao sam dobro za Gospodina.‘ Molimo zagovor sv. Ilije i današnjom misom mu zahvalimo za sve one trenutke kad je bdio nad našim gradom, nad našom nadbiskupijom, a možemo reći i nad jučerašnjim danom, da nas sve zajedno nije zadesilo i mnogo više i mnogo gore“, rekao je vlč. Nedeljković.

U homiliji je vlč. Nedeljković rekao da je sv. Ilija, prorok bio junak svoga vremena kojega je Bog zahvatio u blagom i laganom lahoru. „Nešto posve neobično i neprihvatljivo za jednoga borbenog Iliju. Bog ga je odlučio promijeniti. Bog je izabrao onoga koji se želi promijeniti i Bogu služiti“, rekao je propovjednik.

Sv. Ilija nakon gotovo odustajanja od života, rekavši da mu je svega dosta, prihvatio je Boga u svoj život i krenuo kroz pustinju 40 dana, osvrće se i ide naprijed. „Zanimljivo je da se Ilija ne vraća više u svoj stari život, ne spominje se svojih postupaka iz prošlosti, nego odlučuje živjeti novi život, ispunjen Bogom, hrabro naprijed. I sami, kada dođemo do zida, i kada ne vidimo što dalje, zašto ne bismo od Boga potražili pomoć i rekli mu da On sada vodi naš život. Možda i dopustimo ponekad Bogu da nas zahvati, ali to nekako ne ide dalje, a tako nas danas lijepo uče sv. Ilija, sv. Euzebije i Polion i sv. Vinko, kako valja krenuti za Bogom i ostaviti svoj stari život negdje u prošlosti i krenuti s Bogom naprijed. Danas, kada slavimo sv. Iliju i Dan grada Vinkovaca, možemo li se zapitati jesmo li spremni krenuti naprijed zajedno s Bogom? Mogu li ostaviti ono što je bilo u prošlosti, sjetiti se, ali ne ostati živjeti u tome, biti zahvalan za sve što je bilo, za sve ono što se dogodilo, ali krenuti naprijed. Jučerašnja oluja nas je mogla probuditi iz toga. Novo jutro, novo sunce. Svi zajedno idemo hrabro naprijed. Neka zagovor sv. Ilije bdije nad našim gradom i nad svim stanovnicima, nad gradom, koji leži i na svojim svetcima prvih vremena sv. Euzebija i Poliona. Toliko danas od ovih svetaca možemo naučiti i Boga prihvatiti u svoj život“, rekao je vlč. Nedeljković.

Pjevanje je predvodio domaći Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ s orguljašicom i voditeljicom Dubravkom Vukovarac.