Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vodnjanu blagoslovljena kopija Torinskog platna

Vodnjan (IKA)

Na blagdan sv. Blaža, 3. veljače,  umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan blagoslovio je u Vodnjanu kopiju Torinskog platna.

Uz mnoštvo vjernika nazočili su gradonačelnik Edi Pastrovicchio sa suradnicima i direktorica Hrvatskog restauratoskog zvavoda iz Zagreba Tajana Pleše sa suradnicima. Kopija je pronađena 2017. godine za vrijeme kanononske rekognicije i naučne obrade relikvija u pet sarkofaga dozvolom porečko-pulskog biskupa Dražena Kutleše.

Kopija je boravila u Zagrebu tri godine za potrebnu restauraciju i stabilizaciju. Samo je našivanje Platna na stabilnu podlogu trajalo deset mjeseci, što je obavila viša restauratorica za tekstil Marija Zupičić. Platno je kratko boravilo u crkvi Gospe Traverse u Vodnjanu, a 2. veljače unijeto je u župnu crkvu. Novinari su Kopiju nakon konferencije za tisak mogli fotografirati.  Platno čeka još nekoliko dana za pohranu u sigurnosu komoru i bit će izloženo u župnoj crkvi u Vodnjanu pod svečanim baldahinom u lijevoj kapeli odmah do ulaza.

Vodnjaska je Kopija duga 4,53 x 1,43 m, tj. u naravnoj veličini kao i izvorno Torinsko platnoo slikano je, kako piše na latinskom, prema izvornom Platnu. Do danas se zna za 61 kopiju Platna raznih veličina, a slikanih prema naravnoj veličini samo je pet na svijetu. Kopisti su običavali svojom kopijom dodirnuti izvorno „iz kojega je Isus uskrsnuo“, pa i Kopija ima neizmjernu vrijednost.

Vodnjan ima čast, uz čuvanje 300 relikvija svetih i neraspadnutih Tijela, čuvati i ovu dragocjenu „misterioznu relikviju“, kako ju je nazvao papa Pavao VI. U nedostatku sredstava župnik Marijan Jelenić je projektirao zaštitnu komoru uz savjet višeg restauratora iz Dubrovnika Denisa Vokića. Trinaestorici najzaslužnijih za donos Platna u župnu crkvu župnik je podijelio povelje, a dao je izraditi suvenir i spomen sličice Kopije. Hrvatska je tako bogatija za još jednu neprocjenjivu dragocjenost.