Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vodnjanu se snima dokumentarni film o Svetim Tijelima i relikvijama

Vodnjan (IKA)

U Vodnjanu četvrti dan zaredom ekipa HRT-a, pod vodstvom producentice Sunčane Hrvatin Kunić, redatelja Ivice Dleska i scenaristice i urednice Vesne Jurić Rukavina, snima dokumentarac o Svetim Tijelima i relikvijama, javljaju iz župe Vodnjan u petak 15. listopada.

Kroz životnu priču upravitelja župe Vodnjan mons. Marijana Jelenića, koji je spasio od propadanja brojne relikvije svetaca i svetica, dobit će se i posebno svjedočanstvo o vjeri na prostoru Istre. Čuvar relikvija, župnik Marijan Jelenić ističe da su “sveci, čije se relikvije čuvaju u Vodnjanu , živjeli na cijelom području Rimskog carstva”.

“Među njima su i relikvije 41 svetice, a 266 njih je živjelo prije 1054., tj. prije nastanka Pravoslavne Crkve i pripadaju univerzumu kršćanstva. Stoga se ovo mjesto kao možda jedinstveno u svijetu izdvaja kao ekumensko”, rekao je mons. Jelenić.

“Nakon višegodišnje znanstvene obrade relikvija, došlo je vrijeme da se našoj i svjetskoj javnosti konačno objave rezultati. Tako će ovo duhovno blago napokon u cjelini ugledati svjetlo dana. Sveci će svojim primjerom biti dragocjena pomoć ljudima u ovom kriznom vremenu. To je već provjereno s oko 300.000 hodočasnika koji su posjetili ovo mjesto, od kojih oko 190.000 mladih”, zaključio je upravitelj župe Vodnjan mons. Marijan Jelenić.

Inače, ekipa Dokumentarnog programa HRT-a nastavlja snimati ovaj filmski projekt u proljeće sljedeće godine.