Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vukovaru predstavljen molitvenik „Novena Croatica“

Vukovar (IKA)

U Pastoralnom centru sv. Bono u Vukovaru u nedjelju 24. listopada predstavljena je jedinstvena zbirka devetnica „Novena Croatica“ autorice Kristine Tabak.  

Uz autoricu na predstavljanju su sudjelovali rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i profesor na đakovačkom Katoličko-bogoslovnom fakultetu dr. Stjepan Radić, klanjateljica Krvi Kristove časna sestra Augustina Barišić te vjeroučitelj i saborski zastupnik Mosta Marin Miletić, uz duhovnu glazbu u izvedbi sastava Amorose.

“Novena Croatic”a prvi je ovakav molitvenik ikad izdan na hrvatskom jeziku, a autorica Kristina Tabak u zbirci je prikupila 69 devetnica koje se mole u hrvatskom narodu. Podijeljena je u četiri cjeline: u prvoj cjelini su devetnice hrvatskim svecima i blaženicima, u drugoj devetnice Gospi, potom devetnice Isusu te u posljednjoj cjelini devetnice raznim svecima i blaženicima koji se osobito štuju među hrvatskim vjerničkim pukom.

Na početku promocije intonirana je hrvatska himna Lijepa naša domovino, a minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. Rektor sjemeništa u Đakovu Stjepan Radić ukratko je podsjetio na povijest devetnica i kako su one nastale.

Nakon izvedbe pjesme „Rajska djevo, kraljice Hrvata“ sastava Amorose dojmove o zbirki devetnica „Novena Croatica“ iznijela je i časna sestra Augustina Barišić, koja je i pisala proslov za knjigu. Marin Miletić svjedočio je o važnosti molitve za njega.

Recitacija pjesme Antuna Gustava Matoša „Gospa Marija“ bila je uvod u obraćanje autorice Kristine Tabak, koja je zbirku devetnica napisala u čast i zahvalu svojim roditeljima, Ani i Anti (Sići). U ovoj prilici Kristina Tabak je zamolila sve koji kupe knjigu da barem jednu devetnicu izmole za hrvatske branitelje.

Zbirku devetnica „Novena Croatica“ izdao je obrt Novena. Novi je to izdavač knjiga na hrvatskom tržištu, a specijaliziran je za izdavanje duhovne i vjerske literature. Obrt Novena bavi se i izradom te prodajom ručnih radova vjerske tematike poput krunica, narukvica i sličnih nabožnih predmeta.