Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zaboku proslavljen Dan kapelanije “Sv. Nikola Biskup”

Zabok (IKA)

Dan policijske kapelanije "Sveti Nikola Biskup" u PU krapinsko-zagorskoj proslavljen je u srijedu 5. prosinca. Svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u Zaboku predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan.

U koncelebraciji je sudjelovalo desetak svećenika, policijskih i vojnih kapelana i okolnih župnika. Misno slavlje kao i ostalo pjevanje animirala je policijska klapa ”Sv. Mihovil” iz Splita.

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava uputio je policijski kapelan PU krapinsko-zagorske don Branko Čagelj. U propovijedi biskup Bogdan govorio je o životu sv. Nikole, rođenom u bogatoj obitelji koji je pomažući siromasima došao do svetosti. Govoreći o tome kako postići svetost, biskup Bogdan istaknuo je činjenje dobrih djela, pomaganje drugima, širenje ljubavi i mira prema bližnjima. Naglasio je da je u svakom zvanju i pozivu potrebno izgrađivati i njegovati savjest koja se temelji na Božjim vrijednostima utemeljenima na izvorima Evanđelja, Božje Riječi. Crkva nam daje jasna i konkretna sredstva po kojima se Krist i danas može roditi i nastaniti u srcima vjernika, te živjeti iz žive vjere svoju povezanost i prijateljstvo s Bogom, rekao je u homiliji vojni biskup.

Prije završnog blagoslova domaći župnik Marijan Culjak istaknuo je dobru suradnju s policijskim kapelanom don Brankom.

Nakon svečanog misnog blagoslova ispred spomenika poginulim pripadnicima MUP-a u Zaboku ispred Policijske uprave položeni su vijenci, zapaljene svijeće i izmoljena molitva za sve pokojne redarstvenike. Počast poginulima odali su članovi obitelji te savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car, Josip Bukvić iz Ravnateljstva policije te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Obilježavanju su nazočili gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenikom Brankom Varjačićem, kao i mnogi drugi gosti i uzvanici, te djelatnici Policijske uprave. Molitvu je predvodio biskup Bogdan uz nazočnost policijskog kapelana don Branka Čagelja.