Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zadru održana panel-rasprava o transhumanizmu

Zadar (IKA)

U okviru 20. Festivala znanosti 2023. koji je održan na Sveučilištu u Zadru od 24. do 29. travnja, dr. sc. don Damir Šehić s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru organizirao je 28. travnja panel-raspravu u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“.

Sudionici panel-rasprave o temi Trasnhumanizam – tehnološki superčovjek evolucijska nužnost ili društveni posrtaj?, bili su doc. dr. sc. Ante Čartolovni s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Krešimir Mišak, autor knjige Smrt transhumanizmu, sloboda narodu. Moderator i sudionik dr. sc. Damir Šehić uveo je u raspravu svojim izlaganjem koje se na transhumanizam osvrnuo iz perspektive moralne teologije i bioetika.

Transhumanizam ne poima granice čovjekove biološke strukture kao integralni dio čovjekove naravi stvorene prema Božjem humanizmu, koju upravo ranjivost, kontingentnost, izloženost patnji i boli čini čovjekom, a ispravni odnos prema istome očovječuje. Naprotiv, transhumanizam je zagledan u ideju superčovjeka koji se znanstveno-tehnološki prevladati čovjekova morfološka i psiho-mentalna ograničenja te ga poboljšati na fiziološkoj, anatomskoj, psihološkoj i mentalnoj razini.

Može li se duša izostaviti i materijalizirati, pripisujući čovjekovu duhovnu dimenziju funkcijama svijesti, odnosno ljudskom mozgu? Je li restrukturiranje čovjekovog duha i svijesti ovladavanjem sposobnostima mozga i kognitivnih funkcija, zapravo transhumanistička kreacija koja nudi spasonosnu spoznaju nekog oblika besmrtnosti i je li ona nužnost evolucijskog napretka i razvoja ljudske vrste? Ili se radi o dualističkom konceptu utemeljenom na materijalističko-redukcionističkoj viziji čovjeka koji odbacuje jedinstvo čovjekovog duha i tijela. Je li transhumanistički superčovjek produkt evoluiranih bioloških sposobnosti Homo fabera ili nedosegnuta čovjekova čežnja za besmrtnošću kojoj nije dovoljno biti Božji suradnik – Homo co-creator?

Na spomenute dileme panel-rasprave odgovore su ponudilii doc. dr. sc. Ante Čartolovni, Krešimir Mišak i dr. sc. Damir Šehić.