Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu obilježena 20. obljetnica Dana fra Didaka Buntića

Zagreb (IKA)

U prigodi 20. obljetnice Dana fra Didaka Buntića u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ponedjeljak 9. listopada 2023. održana je svečana akademija u nazočnosti državnog vrha i uzvanika iz hrvatskog javnog života.

Međunarodna kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija „Didakovi dani“, koja je pokrenuta u čast velikog dobrotvora i prosvjetitelja fra Didaka Buntića slavi 20 godina postojanja. Tim povodom na “Koncertu odabranih” zajedničkim snagama u slavu fra Didaka Buntića zapjevali su i zasvirali učenici glazbenih škola iz Sarajeva, Zagreba i Širokog Brijega. Uz prisjećanje na fra Didakova velika djela i zasluge za hrvatski narod, uručena su i priznanja onima koji promiču manifestaciju i talentiranim umjetnicima.

Didakovi dani prvi put su održani 2004. godine, a među najzaslužnijima za to je fra Marinko Šakota. “Manifestacija „Didakovi dani“ trudi se upoznati razgranati hrast dubokih korijena iznimnog čovjeka, rekao je fra Marinko. “Fra Didakovi dani slijede fra Didakovo načelo: “Moguće je!”. Fra Marinko je izrazio uvjerenje da je moguće ostvariti i sljedeće projekte: igrani film o fra Didaku kako bi ga upoznala publika izvan Hrvatske i BiH te pokrenuti postupak za njegovo proglašenje blaženim. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom istaknuo kako se nastupom mladih glazbenika na obilježavanju obljetnice šalje poruka umjetnosti i snaga prosvjetiteljstva. “Upravo to je ključna poruka fra Didaka koji je opismenio oko 13 tisuća odraslih te spasio 17 tisuća gladne djece u vremenima Prvoga svjetskog rata, što je ostala trajna uspomena na njegovo veliko djelo”, rekao je Plenković. “Prisjećamo se, dodao je, njegove uloge u teškim vremenima i njegove snage te ustrajnosti da se prijeđe preko niza nerazumijevanja i pronađu rješenja koja su se tada u takvim okolnostima činila gotovo nemogućim.”

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH Dragan Čović napomenuo je kako je vrijedno znati da postoje ljudske veličine koje su spremne preuzeti odgovornost te povezati sve ono što nam je zajedničko.

U sklopu svečanosti, organizatori su uručili priznanja zaslužnima koji promiču vrijednosti koje je živio i promovirao fra Didak, odnosno koji si pomogli da se širi priča o njegovu veliku djelu. Među ovogodišnjim dobitnicima su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas te sveučilišni profesor dr.sc. Božo Skoko. Tim povodom Skoko je izjavio: „Ovo je priznanje svima koji u znanosti, prosvjeti i obrazovanju općenito slijede fra Didakova načela te razumiju kako je jedino obrazovan čovjek slobodan čovjek, koji može pomoći razvoju svoje zemlje i napretku svoga naroda. Danas kad živimo u svojoj državi i uživamo u blagostanju pomalo zanemarujemo važnost prosvjetiteljskog djelovanja, koje ponovno mora doći u fokus jer samo znanje, inovativnost, samosvijest i razmišljanje izvan okvira pokreću društva, države i svijet.“. Priznanje je posvetio svima koji poput fra Didaka rade na hrvatskom zajedništvu te sve pozvao da poput ovog velikog franjevca sanjaju velike snove, ne prihvaćaju kako se nešto ne može te više vjeruju u sebe i svoje mogućnosti.

Podsjetimo, fra Didak Buntić (1871. – 1922.) bio je hercegovački franjevac i provincijal, narodni dobrotvor, prosvjetitelj, političar i jedna od najutjecajnijih osoba u Bosni i Hercegovini početkom 20. stoljeća. U godinama velike gladi krajem Prvog svjetskog rata spasio je 17.000 djece prikupljajući pomoć za gladne, te odvodeći djecu iz Hercegovine i Dalmatinske zagore u plodne krajeve Slavonije i Srijema, gdje ih je privremeno udomio kod dobročinitelja. Kroz njegove programe masovnog opismenjavanja, od 1910. do 1917., naučilo je čitati i pisati oko 20.000 ljudi. Također je osmislio program gospodarske, infrastrukturne i kulturne obnove Hercegovine. Bio je iznimno vezan za Zagreb, gdje je dobivao potporu za svoje projekte, a gdje je 1919. otvorio konvikt za školovanje siromašnih talentiranih učenika i studenata. Često ga se naziva Ocem Hercegovine te Hercegovačkim Mojsijem.

Svečana akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a supokroviteljstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH.

9.10.2023., Zagreb – Svecana akademija u prigodi 20. obljetnice Dana fra Didaka Buntica, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH. Photo: Neva Zganec/PIXSELL