Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu započela duhovna priprava uoči Blaževa

Zagreb (IKA)

Ususret proslavi sv. Blaža u zagrebačkoj crkvi Sv. Blaža u ponedjeljak 31. siječnja počela je trodnevnica koju predvodi rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. 

U uvodnim riječima rektor Tanjić istaknuo je da trodnevnica započinje na blagdan sv. Ivana Bosca, velikoga katoličkog obnovitelja i odgojitelja, čije životno geslo „daj mi duše, drugo uzmi“ daje izvrsnu polaznu točku za duhovni hod prema proslavi sv. Blaža.

Na početku homilije istaknuo je da početak petog poglavlja Evanđelja po Marko nije često sastavni dio službe Riječi u liturgijskom kalendaru. „Isus je s učenicima stigao na onu stranu mora u kraj gerazenski. Zapravo Isus je prvi put napustio židovsku zemlju. Otići u kraj gerazenski značilo je otići u pogansku zemlju i napustiti ono što je poznato, blisko i uređeno“, rekao je rektor Tanjić. Upravo nam ta Isusova gesta jasno ocrtava Njegovo poslanje propovijedanja Evanđelja svima, dok lik opsjednutog čovjeka upućuje na stanje tog područja i vremena. „Za Marka poganski kraj sinonim je za kaos, za izgubljenost, za svijet koji je daleko od Boga, koji je ispunjen onime što bismo mogli nazvati praznovjerjem i iracionalnošću“, rekao je rektor Tanjić. 

U nastavku homilije naglasio je da se taj svijet kaosa nalazi i u nama i oko nas, da je moćan i da ne dopušta ičim se ukrotiti. „U taj svijet dolazi Isus“, istaknuo je propovjednik. „Isus se ne boji susreta s takvim svijetom, doživljava ga kao mjesto kojem treba donijeti poruku Evanđelja, Božje ljubavi i istine, poruku koja kaos pretvara u red i blagoslov“, rekao je prof. dr. Tanjić. Zatim je istaknuo da u stavu poklona ili klanjanja čovjeka s nečistim duhom prepoznajemo jedini pravi stav koji svaki čovjek može imati pred Isusom. „To je put koji povezuje oba svijeta, s jedne i druge strane mora, put koji vodi ka izlječenju i novoj stvarnosti“, rekao je rektor Tanjić.

U drugom dijelu homilije Propovjednik je istaknuo da Isusovim upitom opsjednutome „kako ti je ime“ evanđelist Marko otkriva Isusovu želju da premda dobro znajući taj poganski svijet On smjera odnosu i „upoznavanju“ s njime. „U tom kaosu i neredu ime Legija otkriva unutarnji red. Legija je dobro organizirana rimska vojska koja dobro zna kako treba djelovati i pobjeđivati. Legija je jako disciplinirana i predana“, naglasio je rektor Tanjić. S druge stane, nečisti duhovi koji pronalaze utočište u krdu svinja, nastavio je Propovjednik, slika su povezanosti  nečistoće i bogatstva onda kad osoba odbije klanjanje Bogu. 

Na kraju homilije rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta naglasio je da Isus zna kako izaći na kraj s tim organiziranim kaosom. „Kada i mi u kaosu našega života ili oko nas otkrivamo to opiranje Evanđelju i čini nam se da nam je jedina alternativa da se i mi prepustimo tom kaosu i iracionalnosti, možemo pasti na koljena i zavapiti Bogu te prepoznati da On oblikuje drugačiji svijet unoseći red, ali ne red legije, nego red duha, istine i ljubavi“, rekao je rektor Tanjić. Zaključio je da ćemo u klanjanju Bogu otkriti u sebi red s kojim se možemo oduprijeti onome što je nečisto u nama, u našem društvu a često i u našoj crkvi. „Preduvjet je da se duboko poklonimo Isusu, kao što su to učinili sv. Ivan Bosco i sv. Blaž“, rekao je rektor HKS-a.  

Uz domaće svećenike preč. Borne Puškarića, župnika moderatora, i vlč. Anđelka Katanca, župnika in solidum, na euharistijskom slavlju sudjelovao je i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta dr. Jakov Rađa. 

Liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti župni zbor pod ravnanjem mo Matije Fortune. Treći dan trodnevnice u srijedu 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, u crkvu Sv. Blaža tradicionalno hodočaste zagrebački Dubrovčani i Janjevci. Na Svijećnicu liturgijsko pjevanje predvodit će Mješoviti pjevački zbor Janjevo iz Zagreba.

Na Blaževo, 3. veljače, mise prije podne su u 8, 9.30 i 11 sati, a središnje euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Nakon svake mise slijedi blagoslov grla po zagovoru sv. Blaža – „grličanje“.