Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ženevi održan Hod za pakistanske kršćane

Ženeva (IKA)

Hod za pakistanske kršćane održan je u subotu 16. ožujka u Ženevi gdje je pred poznatom skulpturom Slomljene stolice koja se nalazi pred sjedištem Ujedinjenih naroda hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir održala govor u kojem je upozorila na zloupotrebu pakistanskog zakona o blasfemiji.

„Dok smo još uvijek zabrinuti za sudbinu Asije Bibi, koja je najsnažniji simbol progona pakistanskih kršćana, okupili smo se danas ovdje kako bismo podsjetili svijet da u Pakistanu ima još Asija Bibi. U siječnju ove godine, u Pakistanu je zabilježeno 187 slučajeva kršćana optuženih za blasfemiju koji riskiraju biti osuđeni na cjeloživotni zatvor ili smrt“, rekla je Petir u govoru.

Pakistanski zakon o blasfemiji nazvala je jednim od najnepravednijih zakona na svijetu jer on predstavlja temelj za progon kršćana jer ga se u praksi zloupotrebljava, što je prije svega dokazano na najpoznatijem slučaju – onome Asije Bibi, majke petero djece, koju je pakistanski sud nedavno oslobodio, no koja se još uvijek nalazi u Pakistanu te joj prijeti opasnost.

„Svijet je ostao nijem na vapaj gotovo četiri milijuna pakistanskih kršćana koji žive u strahu i koje se tretira kao građane drugoga reda“, rekla je Petir, dodajući kako nije riječ samo o zakonu o blasfemiji, već o cjelokupnom političko-društvenom sustavu Pakistana.

Zastupnica Petir, ujedno članica radne skupine Europske pučke stranke za međureligijski i međukulturalni dijalog, podsjetila je da se Pakistan nalazi na petom mjestu na ljestvici zemalja u kojima je najteže biti kršćanin te da je u Pakistanu u periodu između 1. studenoga 2017. i 31. listopada 2018. ubijeno dvadeset i osam kršćana, dok ih je 1467 napadnuto. U istom periodu zabilježeno je 28 napada na kršćanske crkve i 407 napada na kuće ili trgovine u vlasništvu kršćana.

„Ne zaboravimo progonjene. Ne zaboravimo da su prava kršćana ljudska prava i da je sloboda vjere jedno od temeljnih prava. Progon kršćana u Pakistanu, i diljem svijeta, mora prestati“, zaključila je Petir, izvijestili su iz njezina Ureda.

Ključne riječi:
kršćani Marijana Petir pakistan