Budi dio naše mreže
Izbornik

U Žminju održan 32. božićni koncert

Žminj (IKA)

O svetkovini Bogojavljenja, u popodnevnim satima, u žminjskoj župnoj crkvi sv. Mihovila održan je 32. uzastopni božićni koncert.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, kako je župnik Jordan Rovis pojasnio u svom obraćanju nakon uvodne pjesme. Ove je godine prihod koncerta namijenjen za potrebite u župi.

Ove su godine uz župni zbor posebno nastupili i članovi grupe mladih te najmlađi, a kao i prošle godine gostovala je Ženska klapa „Agata“ iz Kanfanara te solistica Marija Meden.

Koncertu je, uz brojne okupljene žitelje Žminja i okolnih mjesta, nazočio i umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan te načelnik Općine Žminj Željko Plavčić. Program je izvrsnom spretnošću vodila mlada talentirana voditeljica Lucija Jelenić.

Župni zbor je otvorio koncert pjesmom „Adeste fideles“, uslijedile su pjesme „Molitva“, „Božićna sreća“ i „Sad sretan budi“ pod ravnanjem dirigentica Aleksandre Orbanić i Anđele Damjanić, uz orguljsku pratnju Nele Božac.

Tri najmlađa člana zbora, uzrasta nižih razreda osnovne škole, otpjevali su pjesmu „Božić je judi“, čiji je tekst u originalu pisan na kvarnerskoj čakavštini, a za ovu je prigodu skladno dijelom prilagođen žminjskom govoru.

Skupina mladih potom je, izmjenjujući se u pratnji na klaviru, otpjevala pjesme „Samo nek ljubav kraljuje“, „Halleluyah“ te „Oj, Djetešce moje drago“.

U nastavku je dvije pjesme izvela solistica Marija Meden, a potom su nastupile članice Klape „Agata“ iz Kanfanara.

Posljednji glazbeni blok ispunio je ponovno župni zbor pjesmama „Radujte se narodi“, „Tiha noć“, „U se vrijeme godišta“ na žminjskom napjevu te „Narodi nam se“.  Sve je zaokruženo prigodnom pjesmom „Tri kralja jahahu“.

Voditeljica programa je potom pozvala voditelja zbora, Milana Galanta, da se obrati okupljenima. Uz prigodne zahvale na poseban je način izrekao poticaj svima okupljenima da se priključe radu župnoga zbora te tako iskuse kako je biti među izvođačima.

Uslijedilo je uručenje priznanja, kako mladima kao poticaj, tako i dugogodišnjim pjevačima. Mladi su dobili sliku sv. Cecilije, zaštitnice pjevača, na čijoj se poleđini nalazi molitva sv. Ceciliji. Od mladih priznanje za doprinos sviranjem primile su Anika Kmet, Sara Bernobić i Ema Orbanić. Iz najmlađeg uzrasta sliku sv. Cecilije dobili su Ana Kuhar, Marina Pučić, Lorna Križanac, Petra Galant i Aleks Kmet. Priznanje je primio i mladi tenor Karlo Zohil.

Potom su uručena priznanja onima s malo dužim pjevačkim stažom, Romano Otočan primio je priznanje za 35 godina sudjelovanja u radu župnoga zbora, a Massimilijana Križanac za čak 75 godina kontinuiranog pjevanja u župnome zboru.

No, nakon uručenja priznanja pjevačima, voditelja zbora Milana Galanta iznenadili su voditeljica i župnik uručivši mu Zahvalnicu za dugogodišnji doprinos vođenju Župnoga zbora sv. Mihovila.

Program je zaokružen zajedničkom izvedbom pjesme „U se vrijeme godišta“.