Budi dio naše mreže
Izbornik

U Žminju predstavljena nova knjiga preč. Marijana Jelenića

Žminj (IKA)

U područnj crkvi Svete Marije Svetomore u Žminju predstavljena je knjiga „Kriš va cavate – Cvjetanje križa" prečasnog Marijana Jelenića, župnika Vodnjana, inače rodom iz Žminja.

Knjiga je jedinstveni spisateljski pokušaj u Hrvatskoj, budući da je na lijevoj strani pisana žminjskim čakavskim narječjem, a na desnoj strani standardnim hrvatskim jezikom. Žminjski čakavski jedan je od najstarijih dijalekata u Hrvatskoj.

Pred oko stotinu posjetitelja, knjigu su predstavili novinar Mate Ćurić, vlč. Ilija Jakovljević, župnik u Fažani i vodnjanski dekan i novinarka i urednica Hrvatske televizije Vesna Jurić Rukavina. Na kraju je o nastanku knjige govorio i sam autor. Svečanost je uzveličao župski zbor pod vodstvom dirigentice Aleksandre Orbanić.

Ćurić je govorio o Jelenićevu književnom radu i kako je pisanom riječju, sudjelovanjem u raznim tiskovinama, zapravo, uvijek djelovao svećenički autentično. Jakovljević je govorio o nosivim ličnostima knjige koji su kroz mukotrpna vremena uspješno nosili svoje breme jačani vjerom, dok je Vesna Jurić Rukavina govorila o poučnosti knjige za vjernike i nevjernike.

Autor Jelenić je naglasio kako je imao više poticaja za pisanje knjige. Zabilježio je krajevnu povijest kroz 120 godina, ali mu je glavni motiv ipak bio zapisati čakavski jezik koji polako odumire. Knjigu smatra spomenikom svim naraštajima koji su ovaj jezik stvarali i nama predali, a kojim se mogu izraziti svi osjećaji kao i standardnim jezikom.

Knjiga je ilustirana sa 40 arhaičnih crno-bijelih fotografija. Meki uvez obuhvaća 336 stranica formata 19,5 x 12 cm. Na naslovnici je slika Žalosne Gospe, drvene polikromije iz 17. st., koja najavljuje sadržaj knjige. Knjiga je pisana pod pseudonimom Marijo Vitorjof, a može nabaviti kod autora ili u župnom uredu u Žminju.