Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Čvrljevo proslavljena Velika Gospa

Čvrljevo (IKA)

U župi Čvrljevo svetkovina Velike Gospe, suzaštitnice župe, proslavljena je u nedjelju 15. kolovoza svečanim misnim slavljem s procesijom oko mjesnog groblja koje je u crkvi Imena Isusova predvodio fra Ante Jurić Talaja.

Fra Ante je u propovijedi istaknuo: „Često dolazimo na grobove svojih bližnjih, grobovi svetaca uvijek privlače hodočasnike. Oni su mjesto na kojima, iz života onih koji su u njima, tražimo snagu i nadahnuće za osobni život. No, grobovi uvijek stvaraju određeni nemir i nesigurnost.  Mjesta na koja najčešće i najradije hodočastimo su svetišta Blažene Djevice Marije. Ona nisu povezana s grobom, jer Crkva od prvih vremena vjeruje da je Marijina duša i tijelo uzneseno u nebesku slavu. Njezina su nam svetišta najbliža i najdraža. Gospa nas i na taj način iskazuje svoju bliskost i blagonaklonost.

Čestitam vam današnji blagdan Uznesenja BDM! Rado to činim stoga što je to ne samo njezin već i naš blagdan. Naš je blagdan ne samo po tome što ga mi slavimo, nego što njime slavimo i svoju nadu! U Mariji i njezinoj sudbini mi gledamo sebe. U njezinoj nebeskoj proslavi prepoznajemo vlastitu budućnost.“

Nadalje je istaknuo kako bismo se trebali zapitati što današnjem čovjeku znači nebo i zanima li ga ono uopće i što se je danas s čovjekom dogodilo. „Današnji čovjek želi svoju jedinu i konačnu sreću ostvariti ovdje na zemlji. Ne smijemo podcijeniti zemaljski život. Naša kršćanska nada kojom iščekujemo „život budućega vijeka“ nije okrenuta protiv života koji nam  je dan  na zemlji. Ali s uma nikada ne smijemo smetnuti kršćansku istinu o kojoj sveti Pavao apostol govori u Poslanici Filipjanima:’Braćo! Domovina je naša na  nebesima, odakle Spasitelja iščekujemo, Gospodina  Isusa Krista: snagom kojom je kadar sebi sve podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svome slavnom’. (Fil 3,20-21). To se je već na Mariji ostvarilo… Moderni čovjek se izmijenio. U njegovu svijetu su nestale velike i kobne promjene. Njegova duhovna nesigurnost odrazila se na njegovoj vjeri. objektivne vjerske istine vječne su i nepromjenljive. Čovjek je prema njima izmijenio svoj život. Odatle sumnje u tradicionalne vjerske istine…. I lanci koji nas stežu kao da postaju sve čvršći i sve nas više guše. Čovjek današnjice zaboravio je na ono bitno. Da bi bio sretan mora spojiti dvije uske veze, jednu okomitu s Bogom a drugu poprečnu sa svojim bližnjima. Stoga nam je Marija putokaz. Njezina smirena vjera i potpuno predanje volji Božjoj može i današnjem čovjeku biti dragocjen primjer. Marija je uznesena na nebo. Zapravo, nebo je drugo ime za Boga. Biti s Bogom znači biti u nebu“, zaključio je fra Ante Jurić Talaja.