Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Sućuraj počela „Osmina za mrtve“

Sućuraj (IKA)

U župi Sućuraj na otoku Hvaru, koju, kao i župe Bogomolje i Gdinj, pastoriziraju bosanski franjevci, svečano je 1. studenoga proslavljena svetkovina Svih svetih.

Misno slavlje predvodio je župnik fra Stipo Marčinković, a pjevao je troglasni župni ženski zbor. Pri kraju misnog slavlja ispred župne crkve Sv. Jurja zbor je otpjevao opijelo. Potom se fra Stipo spustio niz stubište i blagoslovio „Šimatorij“ u kojemu su temelji crkve Sv. Jurja iz 13. stoljeća te opustošeni starinski grobovi, među kojima je i grob poznatog srednjovjekovnog makarskog biskupa fra Bartula Kačića Žarkovića.

U popodnevnim satima fra Stipo je u „Novom groblju“ predvodio i treće blagdansko misno slavlje na čijem kraju je otpjevano opijelo i blagoslovljeno groblje. S tim je počela tzv. „Osmina za mrtve“, što znači da će se od 1. do 8. studenoga, u župnoj crkvi Sv. Jurja u popodnevnim satima održavati misna slavlja koja će počinjati starinskom pjesmom „Dan od gnjeva“ a završavat će se pjevanjem opijela i blagoslovom drvenog križa na kojemu je trnova kruna s ljubičastim velom.

Osmina će se završiti misnim slavljem u crkvici Gospe od Utjehe u „Starom groblju“, gdje će se izmoliti opijelo i blagosloviti groblje. Potom će se to isto učiniti i ispred crkve Sv. Ante, pred kojom su starinski grobovi, a koju su 1663. godine sa svojim narodom napravili franjevci iz Zaostroga, došavši u Sućuraj 1646. godine u bijegu od turskih nasilja.