Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici „Male škole Vareš“ boravili u župi Sućuraj na otoku Hvaru

Sućuraj (IKA)

Učenici „Male škole Vareš“ su u četvrtak, 20. lipnja boravili u župi Sućuraj na otoku Hvaru.

U župi su ih cjelodnevno ugostili sućurajski bosanski franjevci fra Mario Divković i fra Stipo Marčinković.

Župnik Marčinković dočekao je učenike na trajektnoj luci te poželio dobrodošlicu njima i ravnateljici škole s. Kristini Marijanović. Uz s. Kristinu su u Sućuraj došle i suradnice s. Jela Marijić i s. Marica Mrkonjić. Također su s njima bile i sestre Mara Puškarić, Terezija Jelečević i Tonka Puškarić iz Tučepa.

Fra Stipo im je ukratko ispričao o povijesti sadašnjosti Sućurja. Istaknuo je kako je malo mjesto Sućuraj u 17. stoljeću imalo tri samostana, tri župe i tri župne crkve. Pokazao im je crkvu sv. Ante iz 1663. godine i samostan koje su, bježeći od turskih nasilja, izgradili sa svojim narodom franjevci iz Zaostroga. Napomenuo je kako su crkva Svetoga Križa i istoimeni samostan iz tog vremena, koje su iz istih razloga sa svojim narodom sagradili fratri iz Živogošća, uništeni u Drugom svjetskom ratu. Potom ih je doveo do sadašnje župne crkve sv. Jurja iz 1896. godine, ispred koje su temelji župne crkve iz 13. stoljeća. Potom ih je uveo u augustinski samostan iz 13. stoljeća, izgrađen na temeljima samostana iz 9. stoljeća.

U samostanu je župnik Župe Gdinj i upravitelj Župe Bogomolje fra Mario pripremio doručak za učenike i sestre te ih odvezao do kampa „Mlaska“ gdje im je kasnije odnio popodnevnu okrjepu. Po večernjem povratku u samostan uslijedila je večera, nakon koje su učenici i sestre trajektom „Mljet“ otputovali prema Tučepima, odakle su i došli.

„Mala škola Vareš“, koju vode Školske sestre franjevke Krista Kralja, bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, sa sjedištem u Sarajevu, ustanova je za prihvat i odgoj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Sestre djecu primaju preko socijalnih centara pojedinih općina.

Školske sestre franjevke došle su u Bosnu iz Maribora 1929. godine u sjemenište u Visokom i bogosloviju na Bistriku u Sarajevu gdje su vodile domaćinstva jer im prethodno nije uspjelo da dođu kao školske sestre. To im je uspjelo 1936. godine kada su došle i u Vareš, gdje su otvorile nižu, petorazrednu stručnu školu i dječji vrtić. Provinciju su osnovale 1942. godine.

Komunistička vlast im je u Varešu 1945. godine sve oduzela, a one su tada bile primorane sve napustiti i otići voditi domaćinstva po župama bosanskih franjevaca.

Nacionalizirani samostan vraćen im je 2004. godine kada su sestre u duhu prvotne karizme odlučile osnovati „Malu školu Vareš“. S obzirom da je stara zgrada bila ruševna i više nije bila upotrebljiva, sestre su na istim temeljima izgradile novu zgradu, samostan Preobraženja Gospodinova u kojemu je danas „Mala škola“. Ustanova je započela s radom 2009. godine. Na početku 2023./2024. školske godine u „Maloj školi“ bilo je upisano 21 dijete. Trenutno škola ima 16 djece koja stanuju u samostanu, a pohađaju državnu školu. Odgojnu i obrazovnu brigu vodi devet sestara na čelu sa samostanskom predstojnicom s. Slavicom Jovanović i ravnateljicom škole s. Kristinom Marijanović.

Škola ima razne obrazovne i odgojne aktivnosti te kreativne radionice u kojima sudjeluju i laici.