Budi dio naše mreže
Izbornik

U Župi Svetoga Križa u Hamiltonu proslavljena župna svetkovina

Hamilton (IKA)

U Župi Svetoga Križa u Hamiltonu u Kanadi u nedjelju 12. rujna svečano je proslavljena župna svetkovina, Uzvišenje Svetoga Križa.

Središnje misno slavlje predvodio je nadbiskup Petar Rajič, apostolski nuncij Svete Stolice u Litvi, Estoniji i Latviji u koncelebraciji sa svećenicima susjednih hrvatskih župa: župnikom župe Kraljice mira u Norvalu fra Markom Puljićem, mons. Ikom Vukšićem, župnim vikarom u župi Presvetoga Trojstva u Oakvillu ujedno delegatom Hrvatske biskupske konferencije za inozemnu pastvu u Kanadi, te velečasnim Bélom Pesznyákom, umirovljenim svećenikom.

Za ovo središnje nedjeljno slavlje zajednica se pripremala trodnevnicom koju je prvog dana predvodio velečasni Béla Pesznyák, svećenik Subotičke biskupije. Drugi dan pripreme predvodio je fra Robert Kevelj, župni vikar u župi Kraljice mira u Norvalu. Don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvillu slavio je misu i propovijedao treći dan trodnevnice.

I ove godine svojom nazočnošću posebnu čast misiji iskazao je generalni konzul Republike Hrvatske u Kanadi gospodin Ante Jović.

U propovijedi je nadbiskup Rajič rekao da je Križ misterij i da ga teško možemo razumjeti, ali nam Bog kroz taj misterij pokazuje neizmjernu ljubav. Podsjetio je okupljene vjernike da je križ središnji znak kršćanstva koji izaziva divljenje, ali u isto vrijeme mnogi ga odbacuju i žele od njega pobjeći. Kada uzmemo u obzir da smo mi trebali biti na križu i da smo mi trebali biti kažnjeni onda vidimo da nam Bog daje spasenje i novi život po znaku smrti – križu rekao je nadbiskup Rajič.

Na kraju mise župnik Marko zahvalio je nadbiskupu Rajiču što je predvodio svečano euharistijsko slavlje povodom proslave patrona župe. Nadbiskup je također prošlog vikenda pohodio župu te tom prigodom podijelio sakrament potvrde dvadeset i jednom krizmaniku.

Nakon mise svečanom župnom ručku, u Hrvatskom narodnom domu, pridružili su se ostali svećenici okolnih hrvatskih župa u zajedništvu sa stotinjak župljana.

Misa je izravno prenošena putem Youtube kanala von Sajko.

Nadbiskup Petar Rajič