Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici iz Bregane pobjednici natječaja „Pametna pitanja za pametne glave” HKR-a

Zagreb (IKA)

Ekipa Osnovne škole Milana Langa iz Bregane pobijedila je ekipu Osnovne škole Antun Mihanović iz Klanjca u finalu cjelogodišnjeg nagradnog natječaja za djecu „Pametna pitanja za pametne glave” održanom na Hrvatskom katoličkom radiju u ponedjeljak 10. lipnja.

Učenicima, koji su na natjecanje pristigli iz svojih mjesta, dodijeljeni su ekipni nazivi „Golupčići” i „Kruščići”. U prvom i drugom dijelu natjecanja ekipe su bile izjednačene. U trećem dijelu povela je ekipa „Golupčića” iz Bregane, koja je prednost zadržala sve do kraja natjecanja. Konačni rezultat bio je 25 – 11. 

Drugoplasiranu ekipu „Kruščića” činili su učenici OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca Rok Petek, Lorena Kračić Harapin i Matija Zlački, a predvodila ih je vjeroučiteljica Silvija Pišković. „Preporučila bih ovo natjecanje jer je zabavno. Povezano je i s drugim predmetima.  Djeci su zanimljiva ta pitanja ‘točno – netočno’, zatim asocijacije. Na zabavan način se uči vjeronauk”, rekla je nakon natjecanja Pišković.

U pobjedničkoj ekipi „Golupčića” iz OŠ Milana Langa u Bregani bili su Fran Dekalić, Leon Smolej i Nikola Žganjer, a ekipu je predvodila vjeroučiteljica Ksenija Vilić. „Ovu sam ekipu odabrala jer su jako pametni. Oni su učenici najboljeg šestog razreda u našoj školi i njihovo je znanje široko, ne treba im puno i prirodno su nadareni.  Oni su iz istog razreda pa je s te strane bilo lakše složiti raspored kako bismo se mogli zajednički pripremati za natjecanje. Najteže je bilo uskladiti njihove izvanškolske obaveze i pripremu. Podijelila bih im tekstove koje su trebali naučiti i kad bismo se sastali ispitivala sam ih čitajući im tekstove s netočnostima, kao što to čitate vi u emisiji, a oni bi trebali pronaći greške. Ponavljali smo gradivo petog i šestog razreda iz vjeronauka, povijesti i geografije i hrvatskog kako bi stekli cjelovitu sliku. Preporučila bih ovo natjecanje jer iskustvo je lijepo, a vrhunac svega je druženje jer se djeca međusobno zbliže, a uz to puno toga i nauče”, poručila je Vilić. 

Zanimljivost je da je vjeroučiteljica Ksenija Vilić sa svojim ekipama šestih razreda tri puta pobjeđivala u finalu emisije „Pametna pitanja za pametne glave” i to, uz ovu, 2023. i 2021. godine. Tijekom cjelogodišnjeg natjecanja, koje je bilo organizirano u nekoliko krugova, finalisti su dobili nagrade koje im je pripremio HKR. Nagrađeni su, uz ostalo, zlatnim i srebrnim medaljama i peharima, dok su brončane medalje pripale trećeplasiranoj ekipi „Ovčica” iz Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku. 

Nagrade je natjecateljima dodijelio predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon natjecanja, učenici su istaknuli da im je tijekom natjecanja najteži dio bio pronaći i ispraviti tri netočnosti u „Biblijskim zgodama” i poredati četiri osobe kronološkim redom od one koja je živjela u najdaljoj do one koja je živjela u najbližoj prošlosti, a ponekad su im, dodali su, i asocijacije zadavale probleme. 

Natjecatelji su, nakon dodjele nagrada, ostali na kratkom druženju na Hrvatskom katoličkom radiju s vjeroučiteljicama, suvoditeljem emisije Domagojem Pejićem te urednicom i voditeljicom kviza Snježanom Kirinić Grubić. Prije odlaska s HKR-a poručili su malim slušateljima, budućim potencijalnim natjecateljima, neka prijave svoju ekipu na natjecanje sljedeće školske godine jer se puno toga nauči, veselje je u druženju, a pobjednici osvoje dobre nagrade i putuju na nagradno putovanje.

Pobjednici natjecanja, ekipa iz Bregane, zahvaljujući podršci hrvatskih biskupa, hodočastit će početkom rujna u Rim, Montecassino i Asiz. Ove školske godine u emisiji „Pametna pitanja za pametne glave” natjecale su se 24 ekipe iz cijele Hrvatske – od Donjeg Kraljevca na sjeveru do Dubrovnika na jugu i od Iloka na istoku do Rijeke na zapadu.