Budi dio naše mreže
Izbornik

Učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića na misi zahvalnici za proteklu školsku godinu

Slavonski Brod (IKA)

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu zajedno s članovima obitelji te profesorima i djelatnicima škole sudjelovali su u subotu, 4. srpnja na misi zahvalnici, koju je u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio ravnatelj gimnazije fra Klaudio Milohanović, domaći gvardijan. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja, otac jednog maturanta.

Povezujući evanđelje toga dana s pandemijom zbog koje su učenici ovu školsku godinu pohađali u posebnim uvjetima, fra Klaudio je u homiliji posvijestio učenicima kako im je Gospodin u tim danima bio posebno bliz. „Isus nam se daje u potpunosti, uvjerava nas da je s nama, želi u potpunosti biti dionikom našega života. To je ponuda ljubavi, dar života. O nama ovisi koliko mu dopuštamo da se proslavlja u našem životu. Kao što se Isus daruje nama i mi se trebamo darovati jedni drugima. Bog nas poziva na zajedništvo, ljubav, solidarnost, na dobrotu jednih prema drugima. Zato se ne smijemo zatvoriti u sebe. Vi ste mladi motori ovoga svijeta. Ne smijete se bojati informacija kojima nas bombardiraju, nego do kraja biti hrabri i odvažni“, rekao je uz ostalo fra Klaudio, istaknuvši kako tom misom žele Bogu zahvaliti za sve što im je u ovoj godini učinio.

Tumačeći evanđelje učenicima je na kraju pojasnio kako ih Riječ Božja potiče da se ne boje doći Isusu, nego mu budu uvijek vjerni, dopuste da ih vodi u životu, napajaju na Božjoj Riječi i žive je u konkretnom životu.

Uputio ih je na privilegij što su završili katoličku školu, ustvrdivši kako su imali priliku puno bliže nego učenici drugih škola upoznati i izgrađivati vjeru, te kao takvi trebaju biti poticaj drugim mladima. Svoju zahvalu Gospodinu izrekli su učenici u molitvi vjernika, a posebno na kraju himnom „Tebe Boga hvalimo“.

Na kraju mise ravnatelj fra Klaudio zajedno je s razrednicima podijelio maturalne svjedodžbe maturantima, istaknuvši pritom za svakoga od njih neku posebnu karakteristiku. U klaustru samostana razrednici su i ostalim učenicima podijelili završne svjedodžbe.

Prepoznavši pri kraju Domovinskog rata potrebu katoličke škole u ovom gradu fra Domagoj Šimunović bio je inicijator osnivanja i prvi ravnatelj ove katoličke škole, koju je 25. kolovoza 1994. osnovala Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda.

Ove godine školu je pohađalo 225 učenika, od toga je maturanata bilo 53. Od ukupno 33 djelatnika u školi djeluje 25 profesora.