Budi dio naše mreže
Izbornik

Učitelj Dominikanskoga reda u Korčuli, a vikar i socius u Klopču

Korčula/Klopče (IKA)

Učitelj reda fr. Gerard Timoner III. pohodio je u ponedjeljak 29. i utorak 30. svibnja dominikance i dominikanke na Korčuli, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Dobrodošlicu u Samostanu sv. Nikole Učitelju reda iskazao je starješina fr. Marko Bobaš. Osim službenih razgovora predviđenih planom vizitacije on je Učitelju reda pokazao samostan i crkvu te ga upoznao s prošlošću i sadašnjošću toga samostana čiji počeci datiraju na kraj 15. stoljeća.

U utorak fr. Gerard je u koncelebraciji s fr. Markom i fr. Domagojem Augustinom Polanščakom slavio jutarnje euharistijsko slavlje u Samostanu Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki. Nakon mise braća su se pridružila sestrama na doručku. Priora s. Barbara Bagudić upoznala je Učitelja reda sa životom i radom ove najbrojnije zajednice Kongregacije Svetih Anđela Čuvara, a on je sestrama uputio poticajne riječi o nasljedovanju sv. o. Dominika i življenju dominikanske karizme. Na kraju susreta sestre su fr. Garardu uručile prigodne darove.

U prijepodnevnom vremenu Učitelj reda je uz stručno vođenje upoznao dio kulturno-umjetničkih znamenitosti grada Korčule. Popodne se u pratnji fr. Domagoja Augustina uputio prema Samostanu Kraljice sv. Krunice u Zagrebu. Usput su posjetili Samostan Gospe od Ružarija sestara dominikanki u Šibeniku gdje je upriličen kraći radni sastanak sa s. Jakom Vuco, vrhovnom glavaricom Kongregacije Svetih Anđela Čuvara.

U međuvremenu su fr. Pablo Carlos Sicouly, vikar Učitelja reda i fr. Florentino Bolo, socius za apostolski život zajedno s fr. Tomislavom Kraljevićem, na proputovanju prema Samostanu bl. Augustina Kažotića i župi Uzvišenja sv. Križa u Klopču u Bosni i Hercegovini, posjetili Međugorje. U Klopču su ih dočekali starješina fr. Mato Bošnjak i župnik fr. Mirko Jagnjić. Uslijedio je zajednički sastanak na kojemu je vizitatorima predstavljen život i djelatnost ove malobrojne dominikanske, ali i župne zajednice koja je od posljedica rata i poratnog iseljavanja spala na vrlo mali broj katoličkih vjernika. Razgovaralo se o potrebi i mogućnostima dominikanskog djelovanja u takvim uvjetima. Braća su također imala prigodu za pojedinačne razgovore s vizitatorima. U popodnevnom vremenu fr. Pablo Carlos i fr. Florentino također su krenuli prema zagrebačkom Samostanu Kraljice sv. Krunice.