Budi dio naše mreže
Izbornik

Učitelj Reda propovjednika u Splitu i Trogiru

Split/Trogir (IKA)

Učitelj Reda propovjednika fr. Gerard Francisco Parco Timoner III., njegov vikar fr. Pablo Carlos Sicouly i socius za apostolski život fr. Florentino Bolo u subotu 3. i nedjelju 4. lipnja pohodili su dominikanske samostane u Splitu i Trogiru, izvijestila je Hrvatska dominikanska provincija.

Po dolasku u grad sv. Dujma održali su Samostansku skupštinu s dominikancima samostana sv. Katarine Aleksandrijske. Zbog poodmakle dobi Učitelj reda je dispensirao obveze sudjelovanja fr. Dragu Kolimbatovića, a fr. Pavo Lasić je zbog hospitalizacije trenutačno izvan samostana.

Učitelj je redovnicima objasnio smisao i način vizitacije te nakon što je prior fr. Kristijan Dragan Raič predstavio članove zajednice i njihove aktivnosti, svojim pitanjima usmjeravao višesatni rad skupštine. Razgovor je protekao u bratskom ozračju s korisnim razmjenama informacija i iskustava. Redovnici su imali mogućnost i za osobni razgovor s vizitatorima.

U večernjim satima razgledali su grad s tragovima bogate povijesti još iz vremena Rimskoga Carstva.

Na svetkovinu Presvetog Trojstva 4. lipnja u popodnevnim satima pohodili su Samostan sv. Dominika u Trogiru, utemeljen 1265. godine i nacionalno svetište prvoga hrvatskog blaženika Trogiranina, dominikanca i biskupa zagrebačkog i lucerskog Augustina Kažotića.

Nakon pozdravnih riječi samostanskog starješine fr. Petra Galića, uslijedio je radni dio u kojemu su braća predstavila svoje djelovanje i vizije te razmijenili iskustvo dominikanskog načina propovijedanja. Potom su se vizitatori susreli s dvojicom dominikanskih postulanata koji ondje borave i ohrabrili ih na njihovom redovničkom putu.