Budi dio naše mreže
Izbornik

Udbina: Proslava obljetnice Branimirove godine i dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku i BiH

Udbina (IKA)

U crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini od 2. do 4. lipnja proslavljena je 1144. obljetnica Branimirove godine i 20. obljetnica dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Proslava je započela 2. lipnja kod crkve sv. Marka Groba prve postaje križnog puta kojeg je napisao fra Bernardin Škunca. Potom je slavljena misa na nakanu za „duhovni preporod hrvatskog naroda i njegovih pastira po zagovoru svetog pape Ivana Pavla II.” koju je predslavio don Krešo Čirak u suslavlju s don Antom Luketićem.

Nakon mise upriličeno je neprekidno euharistijsko klanjanje sve do 4. lipnja u 10 sati.

Misu 3. lipnja predvodio je fra Mate Puđa, a 4. lipnja, na svetkovinu Presvetog Trojstva misu je slavio upravitelj svetišta preč. Josip Šimatović, naglasivši u homiliji da najkraća kršćanska molitva glasi „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga” i da je to uz svakodnevno blagoslivljanje bližnjih, a posebice djece, „osnova naše vjere”. „Na ovom temelju je izrasla i molitva Ispovijest vjere Hrvata katolika, a koju baštinimo kao plod proslave u Ninu 1979., zajedno sa sloganom ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli, a nedjeljom slavi misu!’”

Misu u subotu su animirali članovi zbora župe Gospe od zdravlja iz Splita, a u nedjelju mladi iz Zagreba i Varaždina koji su hodočastili dan prije na Sveto brdo na Velebitu u čast poginulih branitelja za vrijeme Domovinskog rata.

Euharistijskom klanjanju su se, osim domaćih vjernika, pridružili i hodočasnici iz Splita iz Župe sv. Mateja sa svojim župnikom don Jurom Vrdoljakom, animatori odbora Camino – Udbina koji su svoj susret imali u Udbini upravo te dane te članovi molitvene zajednice „Muževi katolici” iz Zagreba.

Program je organizirao, sedmu godinu zaredom, Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina iz Splita u suradnji s upraviteljem svetišta preč. Josipom Šimatovićem.