Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukop fra Vendelina Karačića

Široki Brijeg (IKA)

Okrijepljen svetim sakramentima, član Hercegovačke franjevačke provincije fra Vendelin Karačić umro je u četvrtak 29. listopada u SKBC u Mostaru u 78. godini života, 61. godini redovništva i 54. godini svećeništva. Misa zadušnica i sprovod bili su 30. listopada.

Misa zadušnica služena je u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu. Misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić. Koncelebrirali su provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Ivan Marić i još pedesetak svećenika. Prigodnu homiliju uputio je provincijal Šteko, a gvardijan pri koncu euharistijskog slavlja pročitao brzojave i dopise sućuti, te fra Vendelinov životopis. Sprovodne obrede i ukop na groblju Mekovac predvodio je provincijal Šteko.

Fra Vendelin Karačić rođen je 18. studenog 1942. godine u Gornjem Crnču. Pučku školu pohađao je na vrelu Radobolje, u Gornjem Crnču, u Ljutom Docu, te 1953. godine u Gornjem Crnču završio 4. razred, a osmoljetku priveo kraju u Čitluku od 1953. do 1957. godine. Srednjoškolsko klasično obrazovanje i sjemenište pohađao je dvije godine u Zadru, 1959. godine nastavio u Visokom, i konačno maturirao u Dubrovniku 1960. godine. Iste godine stupio je u franjevački novicijat na Humcu oblačenjem habita 16. srpnja, te ga na godinu kušnje redovničkog života pripušta tadašnji provincijal fra Jerko Mihaljević. Po završetku novicijata filozofsko-teološke studije započinje 1961. godine u Visokom. Vojni rok je odslužio od 25. rujna 1962. do 26. lipnja 1964. godine u Pirotu i Skoplju. Po završetku vojne obveze studij je nastavio dvije godine u Sarajevu. Dana 15. srpnja 1966. godine položio je doživotne zavjete u Redu Manje braće u ruke provincijala fra Zlatka Ćorića. Prije odlaska na nastavak teoloških studija 9. srpnja 1967. je zaređen za svećenika u Sarajevu, te mladu misu proslavio 16. srpnja 1967., da bi potom akademsku godinu 1967./1968. proveo u Ljubljani. Obnašao je službe duhovnog pomoćnika na Širokom Brijegu, Mostaru, Zagrebu i Drinovcima. Župnik je bio na Širokom Brijegu i vikar samostana. Bio je odgojitelj bogoslova u Zagrebu, te kasnije upravitelj kuće na Jablanovcu. Osnovao je sa suradnicima Franjevački muzej i galeriju, te Akademiju likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Preminuo je kao aktualni umjetnički voditelj Franjevačkog muzeja i galerije i duhovni pomoćnik na Širokom Brijegu, izvijestila je Hercegovačka franjevačka provincija.