Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukop vlč. Tomislava Debelića

Barbat (IKA)

Posljednji ispraćaj vlč. Tomislava Debelića, koji je preminuo 23. ožujka u Krku, u 86. godini života i 59. godini svećeništva, održan je u ponedjeljak, 27. ožujka u Barbatu.

Pogreb je počeo misom zadušnicom u crkvi Sv. Stjepana u Barbatu na otoku Rabu koju je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak, uz sudjelovanje svećenika Krčke biskupije te obitelji, prijatelja i znanaca. Prema želji samog vlč. Debelića, pokop je bio na groblju u Barbatu, u obiteljskoj grobnici roditelja pokojnika.

Homiliju je izrekao biskup Petanjak. Posebno se osvrnuo na Duhovnu oporuku koju je pokojnik ostavio te sastavio na blagdan Svetog Benedikta, 11. srpnja 2001. godine. Kako je biskup istaknuo, duhovna oporuka ogledalo je čovjeka. U njoj se sažima sav život i u nju ne ulazi ni jedna suvišna misao, jer kad se pravi rezime života onda je spomena vrijedno samo ono što će nadživjeti nas same i što na neki način ostaje zapisano za vječnost.

Oporuku vlč. Debelić nije pisao nama, već se obraća Bogu Stvoritelju. Svojim toplim i smirenim govorom, „kada je već u Duhu dovezao svoju životnu lađu i zauvijek je usidrio u luku Dobrog Oca“, progovorio je: „Na kraju svoga zemaljskog puta, moj Stvoritelju, osvrćem se na svoj životni tijek. Tebi je sve poznato. Ti znaš da sam išao od otoka do otoka, od obale do obale u Krčkoj Crkvi. Da sam službovao na svim njezinim otocima i sada sam stigao na obalu vječnosti. Ti sve znaš, ti poznaš moje srce, ali ja imam potrebu ne toliko radi tebe, komu je sve poznato, nego poradi mene, da ti još jednom u nekoliko riječi donesem sve one do kojih mi je veoma stalo, koji su se ugradili u moj život, koji su ga oblikovali, koji su ga primjerom svoga života, upravili na put duhovnog poziva i svećeništva“.

„To je lice, srce i duša svećenika Tomislava“, kazao je u homiliji biskup Petanjak. Čak i kad se teško razbolio uvijek je govorio kako će sve biti dobro, istaknuo je biskup u homiliji. „Kad nije govorio, onda je blagoslivljao. Kad ga je i najmanje pitanje, u već uznapredovaloj bolesti čini se, jako umaralo, njegov odgovor je uvijek bio blagoslov. Njegov Uskrs u punom smislu  biti će s Uskrslim Gospodinom“, rekao je biskup u homiliji.

„Zahvalni smo Gospodinu na jednom uzornom svećeničkom životu koji je življen i proživljen u potpunom predanju u volju Božju. Zahvalni smo vlč. Tomislavu što je svoje svećeništvo živio u neizmjernoj ljubavi prema vjernicima koji su mu bili povjereni i prema svim ljudima koje je susretao i svakoga koga bi susreo u Susku bez obzira je li domaći ili stranac, dijete ili starac, prvi bi pozdravio: «Dobar dan!« i uputio svoj blagi osmijeh“, rekao je biskup te nastavio: „Zahvalni smo obitelji i župi iz koje je potekao kao i svima koji su mu u Svećeničkom domu nastojali pomoći i ublažiti njegovu tešku bolest i bdjeti pokraj njegovog kreveta. Neka mu pri prijelazu u vječnost Gospodin bude milostiv i neka nagradi njegovu požrtvovnost, jer je poput svetog Pavla apostola toliko puta izložio svoj život pogibelji i preko nemirnog mora išao od otoka do otoka, samo da vjernici ne ostanu bez nedjeljne euharistije.“ „Gospodine, primi ga sada stolu svome i ugosti ga u svome nebeskom kraljevstvu“, završio je svoju homiliju biskup Petanjak.

Velečasni Tomislav Debelić rođen je 22. prosinca 1937. godine u Barbatu na otoku Rabu. Za svećenika  je zaređen u lipnju 1964. godine u Rijeci. Svoje svećeničko služenje obavljao je u župama  Nerezine, Sveti Jakov, Osor, Veli Lošinj, Sveti Petar (Ilovik), Mundanije, Rab, Punat, Kornić, Stara Baška, Mali Lošinj, Unije, Susak.