Budi dio naše mreže
Izbornik

UNESCO od Turske zatražio izvješće o očuvanosti Aje Sofije

Istanbul (IKA)

UNESCO-ov Odbor za svjetsku baštinu zatražio je u petak 23. srpnja od Republike Turske da do 2022. godine preda izvješće o stanju i očuvanosti bazilike Aje Sofije u Istanbulu, izvijestila je HINA.

Odbor za svjetsku baštinu traži od Turske da do 1. veljače 2022. preda „ažurirano izvješće o stanju očuvanosti“ tog zdanja. Također, izražava žaljenje zbog izostanka dijaloga i informacija o odluci Turske da promijeni status muzeja Aje Sofije i Hore – bizantskim crkvama u povijesnim dijelovima Istanbula, koje se nalaze na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine.

Ako se Odbor izjasni da je nezadovoljan stanjem očuvanosti mjesta upisanog na Popis, može ga prebaciti na Popis ugrožene baštine svijeta ili ga povući s Popisa.

Bazilika Svete Mudrosti koja se od 1934. godine koristila kao muzej, 10. srpnja 2020. odlukom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana ponovo je prenamijenjena u džamiju, što je izazvalo ogorčenost međunarodne zajednice i Crkve te pogoršalo napetosti između Turske i Grčke.

U kolovozu 2020. predsjedničkim dekretom naređena je također prenamijena istanbulske crkve Hore, ukrašene freskama iz 14. stoljeća, iz muzeja u džamiju.

Tim inicijativama predsjednik Erdoğan želi dodatno pridobiti najkonzervativnije pobornike i nacionaliste dok se Turska suočava s gospodarskim poteškoćama koje je pojačala pandemija, izvijestila je HINA.