Budi dio naše mreže
Izbornik

Uoči promocije polaznika vojnih škola HVU-a biskup Bogdan slavio misu

Zagreb (IKA)

Uoči svečane promocije polaznika svih razina vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ u četvrtak, 25. lipnja, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je koncelebriranu misu u franjevačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Biskup je misu predslavio u zajedništvu s vojnim kapelanom p. Zoranom Vujičićem, DI i župnikom fra Rokom Bedalovom, OFMConv. Evanđelje je navijestio đakon don Mate Mihaljević.

Uz sudjelovanje svih polaznika vojnih škola, na misi su sudjelovali zapovjednik HVU-a „Dr. Franjo Tuđman“ general-bojnik Mate Pađen, zamjenik zapovjednika brigadni general Ivan Turkalj, načelnik Centra vojnih škola brigadir Damir Stručić, svi načelnici ustrojstvenih jedinica HVU-a i zapovjednici.

Biskup je na početku propovijedi pozdravio sve okupljene te se osvrnuo na aktualnu situaciju s pandemijom koronavirusa koja pogađa nas i cijeli svijet. Prisjetio se riječi koje je papa Franjo izgovorio na Trgu sv. Petra u ožujku ove godine: „Gusta se tama nadvila nad naše trgove, ulice i gradove; zagospodarila je našim životima ispunivši sve zaglušujućom tišinom, pustoši i prazninom… Poput učenika iz Evanđelja iznenada nas je zahvatila neočekivana i žestoka oluja. Shvatili smo da se nalazimo na istoj lađi, svi krhki i dezorijentirani, ali istodobno važni i potrebni, svi pozvani veslati zajedno, svi potrebni utjehe drugoga.“

Zagreb i okolicu pogodila je dvostruka kriza: pandemija, ali i potres koji je ostavio razorne posljedice. U ovoj teškoj situaciji, biskup je ipak istaknuo da je ova kriza „iznjedrila velikodušne i požrtvovne pojedince i institucije, zdravstvene djelatnike, Caritasove volontere, djelatnike Crvenoga križa… Uloga Hrvatske vojske, policije, vatrogasaca svakodnevno očituje prevažnu ulogu u životu naše društvene zajednice. Prigoda za učiti biti dobri, brižljivi i solidarni sa svima u istoj barci ove godine je posebita.“ Osvrnuvši se na odlomak iz današnjeg Evanđelja o kući na stijeni i kući na pijesku, biskup je rekao: „Mudar čovjek iz evanđeoske parabole o gradnji kuće na stijeni i kuće na pijesku, je onaj prvi koji sluša riječ Božju i čuva ju u svome srcu. Gradi kuću na stijeni. Riječ je Božja svakodnevno svjetiljka njegovim stopama. Volja je Božja program njegovog života. Ni kiša, ni vjetrovi, ni bujice ne ruše zgradu, osobnost tog izgrađenog karakternog čovjeka. Drugi pak čovjek postupa površno, nerazborito, neodgovorno. Čuje Božju riječ, ali ju ne opslužuje. Ne uzima ju za ozbiljno. Tek onako usput. Mi bismo rekli: ‘Na jedno uho ušlo, a na drugo izašlo!’“

Isusov Govor na gori, iz kojeg je ova parabola o dvije kuće uzeta, daje smjernice za izgradnju ljudskog i kršćanskog identiteta u svim životnim okolnostima, daje temelje za izgradnju kuće na čvrstoj stijeni. Isusov učenik mudar je čovjek koji se svojim životom oslanja na Riječ Božju i ne prepušta se duhu ovoga svijeta. Biskup je to naglasio istaknuvši kako je Benedikt XVI. u jednom od svojih intervjua s novinarom Peterom Seewaldom upozorio na opasnost širenja globalne diktature prividno humanističkih ideologija i protukršćanskog vjerovanja. Kršćani se tome trebaju suprostaviti čvrsti u vjeri.

Prije završnog misnog blagoslova vjernicima su se obratili vojni kapelan pri HVU-u p. Zoran Vujičić i župnik fra Roko Bedalov te uputili riječi zahvale ocu biskupu i svima nazočnima.