Budi dio naše mreže
Izbornik

Uoči proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina

Križevci (IKA)

U Aktualnom Hrvatskoga katoličkoga radija u ponedjeljak 6. kolovoza dekan i župnik Župe svete Ane u Križevcima preč. Stjepan Soviček predstavio je proslavu svetkovine sv. Marka Križevčanina u Križevcima u utorak 7. rujna.

Sv. Marko Križevčanin slavi se kao zaštitnik Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, Koprivničko-križevačke županije, grada Križevaca i europskih integracija. Govoreći o aktualnosti toga sveca, preč. Soviček prvo je ukratko predstavio svečev životni put.

Sv. Marko Križevčanin, rođen u Križevcima 1589., treći je hrvatski svetac i uzor svetosti u obrani svoje vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi i Svetome Ocu za koje je spremno podnio mučeništvo i smrt. Od najranije mladosti odlikovao se bistrinom uma te dubokim duhovnim i kreposnim životom. Godine 1609. na isusovačkom kolegiju u Grazu stekao je naslov magistra filozofije i fizike. Tada se potpisivao imenom Marcus Crisinus Croata Crisiensis, posvjedočivši time pripadnost svom hrvatskom narodu. Za svećenika je zaređen 1615. godine, po završetku studija teologije na kolegiju Germanicum et hungaricum u Rimu.

Povratkom u Hrvatsku zauzeto živi svoj svećenički poziv i revno pastoralno djeluje među vjernicima Zagrebačke biskupije. Godine 1616. ostrogonski nadbiskup Petar Pazmany poziva ga u Ugarsku i povjerava mu različite važne službe: imenuje ga profesorom i upraviteljem sjemeništa u Trnavi, ostrogonskim kanonikom te upraviteljem nekadašnje benediktinske opatije Szeplak blizu Košica.

Košice su tada kao glavni grad sjeverne Ugarske bile tvrđa ugarskoga kalvinizma te je Marko Stjepan Krizin zajedno s dvojicom prijatelja isusovaca – Mađarom Stjepanom Pongraczom i Poljakom Melkiorom Grodeczkim – skrbio za tamošnje malobrojne katoličke vjernike, izazvavši time bijes kalvina. Zbog ustrajnog odbijanja da se odreknu katoličke vjere i vjernosti Petrovu nasljedniku te postanu kalvini, kalvinski vojnici pod zapovjedništvom Juraja Rakoczyja trojicu su svećenika nakon trodnevnog zlostavljanja i zatočeništva bez hrane i vode naposljetku mučili i okrutno ih 7. rujna 1619. ubili. Tek nakon šest mjeseci tijela košičkih mučenika dostojno su pokopana, danas njihove svete kosti počivaju u zajedničkom lijesu u uršulinskoj crkvi Sv. Ane u Trnavi u Slovačkoj, a relikvije sv. Marka štuju se i u Križevcima. Košičke je mučenike blaženima proglasio papa Pio X. godine 1905., a svetima papa Ivan Pavao II. 1995. u Košicama i otada se posebno svečano slave u Križevcima ali i diljem Hrvatske.

Govoreći o pripremama za kanonizaciju, župnik Soviček napomenuo je da su već 1988. bili svjesni da će Marka Križevčanina proglasiti svetim i na to su se spremali kao grad i Zagrebačka nadbiskupija. Širenje njegova kulta napreduje i u mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, dolaze autobusi iz cijele zemlje, različite udruge pronašle su u sv. Marku svoga zaštitnika i velikoga sveca, danas je to malo stagniralo zbog pandemije, no nadamo se da ćemo po zagovoru sv. Marka i tu nedaću pobijediti i izaći još jači, istaknuo je župnik Soviček.

Osvrnuo se i na inicijativu Hrvatski sveci i blaženici koja je prije 12 godina krenula iz Križevaca, s naglaskom prvo na križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, ali svih ovih godina su na različite načine predstavljeni svi Božji ugodnici iz hrvatskoga naroda, pa i sv. Marko. O razlozima zbog kojih bi ga se trebalo još bolje upoznati, župnik Soviček ističe njegovu aktualnost – mi živimo političku stvarnost ujedinjene Europe koju je na neki način sv. Marko živio prije 400 godina i u tom smislu bio građanin Europe. Postao je zaštitnik europskih integracija nedugo nakon kanonizacije, dakle svi znaju tko je i vrlo ga cijene. No, itekako ga treba i dalje isticati i biti svjesni njegove širine i predanosti vjeri u Boga, Božjim vrijednostima, ljubavi, dobrote, jednakosti i mira – bez obzira gdje je bio, to je propovijedao.

U Križevcima se svake godine u tradicionalnoj devetnici moli za nasljeđivanje njegova uzora. Svakoga se dana obrađuje određena tema, a završetak je u grkokatoličkoj katedrali Sv. Trojice s početkom u 19 sati misom koju predvode križevački vladika Milan Stipić i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Slijedi svečana procesija kroz grad do kapelice Sv. Marka Križevčanina, gdje se čuvaju njegove moći.

Svetkovina sv. Marka Križevčanina svečano će biti proslavljena na Trgu J. J. Strossmayera u središtu Križevaca u utorak 7. rujna koncelebriranim misnim slavljem koje će s početkom u 11 sati predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš. Svečana procesija će krenuti u 10.30 sati od župne crkve Sv. Ane, istaknuo je u razgovoru s Hrvojem Josipom Bišćanom križevački dekan i župnik Župe svete Ane preč. Stjepan Soviček.