Budi dio naše mreže
Izbornik

Aktualno HKR-a: Najavljena i predstavljena devetnica uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću

Zagreb (IKA)

Upravitelj Župe Presvetoga Trojstva u Krašiću vlč. Ivan Vučak, gostovao je u utorak, 30. siječnja 2024. u emisiji „Aktualno“ Hrvatskog katoličkog radija te najavio i predstavio devetnicu uoči blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

Devetnica uoči Stepinčeva način je zahvale Bogu što je narodu podario bl. Alojzija Stepinca, objasnio je vlč. Vučak. Počet će u krašićkoj župnoj crkvi u četvrtak, 1. veljače 2024. križnim putem u 17 sati, a misu će s početkom u 18:30 predvoditi ravnatelj Radio Marije, isusovac, preč. o. Stjepan Fridl.

Svaki dan devetnice počet će križnim putem u 17 sati. Vlč. Vučak je objasnio da križni put povezuje Isusa i bl. Alojzija Stepinca koji je „bio čovjek patnje, molitve i pouzdanja u Boga“, kazao je vlč. Vučak. Tekst s lijeve strane postaje križnoga puta odnosi se na Isusov križni put, dok tekst s desne strane postaje odnosi se na Alojzijev križni put. „To su tako lijepi, duboki i čvrsti tekstovi. (…) Isusa osuđuju na smrt, bl. Alojzija Stepinca osuđuju na 16 godina zatvora. Isus prima na sebe križ, a bl. Alojzije Stepinac odlazi u lepoglavsku kaznionicu. Isus je susreo svoju majku, a bl. Alojzija je njegova majka Barbara pohodila u lepoglavskoj kaznionici dva puta prije negoli je preminula“, rekao je vlč. Vučak.

Upravitelj Župe Presvetog Trojstva izrazio je želju da Krašić postane zajednička župa svih Hrvata, ali i šire. „Alojzije Stepinac širi granice“, napomenuo je. Iz tog razloga vlč. Vučak je kazao da želi da što više hodočasnika dolazi u Krašić.

Drugoga dana trodnevnice, u Crkvi se slavi blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnica tj. Dan posvećenog života. U Krašić će taj dan hodočastiti, između ostalih, sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati u Zagrebu predvođeni rektorom preč. Matijom Pavlakovićem. „Ono što mogu posvjedočiti je da oni svaki dan mole molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca“, kazao je vlč. Vučak osvrćući se na sjemeništarce.

Već godinama, u sklopu priprave za proslavu blagdana bl. Alojzija Stepinca, mnogi hodočasnici dolaze u krašićku župu pješice. Specifičnost devetnice uoči Stepinčeva je misno slavlje trećega dana trodnevnice s početkom u 15 sati, koje je „rezervirano“ za hodočasnike – pješake koji tad stižu na svoje odredište, rekao je župnik.

U tijeku devetnice u utorak, 6. veljače, srebrni biskupski jubilej proslavit će dvojica biskupa – umirovljeni varaždinski biskup – porijeklom iz Krašića – Josip Mrzljak i sisački biskup Vlado Košić. „Želimo najaviti da će toga dana u Krašić doći svi biskupi iz Zagrebačke metropolije na čelu s mons. Draženom Kutlešom. Međutim, još vam ne mogu otkriti tko će točno predvoditi misu i tko će propovijedati“, kazao je vlč. Ivan Vučak.

Stepinčevo će biti proslavljeno u subotu, 10. veljače 2024. euharistijskim slavljima u 8, 10:30 te u 18 sati. Središnje slavlje u 10:30 predvodit će umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, a homiliju će uputiti postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca  Juraj Batelja.

Krašićki župnik je kazao da je bl. Alojzije Stepinac bio štovatelj Blažene Djevice Marije Lurdske. Sukladno tome „napravit ćemo malu preinaku. Spojit ćemo mise u 8 i u 11 sati“, napomenuo je vlč. Vučak. Toga dana bit će slavljena jedna misa – u 10 sati. „Cijela Hrvatska će biti prisutna s nama putem Hrvatske radiotelevizije koja će prenositi misu u 10 sati“, poručio je. U radijski odnosno televizijski prijenos tijekom devetnice bit će uključeni Hrvatski katolički radio, Radio Marija, obiteljska televizija Laudato te Hrvatska radiotelevizija.

Osvrćući se na hodočasnike vlč. Vučak je kazao: „Ne dolaze samo moliti, nego se dolaze i zahvaliti jer je Alojzije Stepinac učinio čudo. (…) Vrata su im uvijek otvorena.“ Napomenuo je da osim sudjelovanja na misama, hodočasnici „uvijek mogu doći pogledati obnovljeni Spomen-dom Alojzija Stepinca“, rekao je vlč. Ivan Vučak.

U Spomen-domu, za kojeg je biskup Šaško jednom prilikom rekao da je „velika relikvija Alojzija Stepinca“, nedavno su postavljeni natpisi s opisima prostorija kako bi hodočasnicima bilo olakšano kretanje i razumijevanje mjesta na kojem se nalaze. „Ono što mi je posebno na srcu je spomen-zbirka bl. Alojzija Stepinca – želim ju napraviti gore u tavanskom prostoru“, kazao je župni upravitelj krašićke župe. Otkrio je još jedan novitet Stepinčevog Spomen-doma, a to je biblioteka.

„Sve informacije objavljujemo preko Facebooka. Dovoljno je upisati ‚Župa Krašić i mjesto čašćenja bl. Alojzija Stepinca‘ i moći ćete dobiti sve informacije. Naravno, uvijek možete nazvati. Bit ćemo na raspolaganju koliko god je to moguće“, poručio je vlč. Ivan Vučak.