Budi dio naše mreže
Izbornik

Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Perivoj Novih dvora u Zaprešiću je na Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu, 10. travnja šesti put bio prostor na kojem je uprizorena Kristova muka. Radi se o scenskom prikazu posljednja dva dana Isusova života u kojem sudjeluju članovi udruge Stepinčeva oaza mira i župljani Župe sv. Petra apostola iz Zaprešića.

Njih gotovo stotinu okupljeno je oko trajnog đakona Ilije Nikolića koji je osmislio projekt prateći izvještaje o događajima i likovima koje donose Evanđelja.

Veliki četvrtak i Veliki petak dani su u kojima su se, za kršćane, dogodili neki od najbitnijih događaja koji su ovdje i prikazani, od Posljednje večere i izdaje, do muke i Križnog puta te same Isusove smrti i polaganja njegova tijela u grob. Mnogi trenuci prožeti su patnjom, boli i okrutnošću koja je na oko slična tolikim drugima, ali je toliko teža jer objedinjuje sve patnje, boli i okrutnosti ljudskog roda, i toliko posebnija jer je otkupiteljska, prožeta ljubavlju za svakog i danas, te pobjedonosna jer trećeg dana, prije zore, Isusov grob ostaje prazan jer je On uskrsnuo i otvorio vrata života vječnoga.

Taj dirljivi prikaz ove godine bio je još posebniji jer su u izvedbu uključeni i članovi plemenite udruge Ivančica koja pomaže osobama u potrebi, te su se prikupljali i dobrovoljni prilozi za njihov rad, a svoj doprinos u pjesmi dali su i župni zbor sv. Cecilije pod ravnanjem prof. Hrvoja Banaja te dječji zbor Božje krijesnice na čelu sa s.Veronikom Šaban.

Na kraju uprizorenja obratio se župnik Župe sv. Petra apostola vlč. Ivan Frkonja ističući važnost zahvale u životu vjernika, zahvaljujući također svima koji su doprinijeli i sudjelovali u ostvarenju projekta koji uvodi u dane Velikog tjedna.

Na kraju sve okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, izražavajući zadovoljstvo i zahvalnost da je i ove godine pratio uprizorenje te zaželjevši svim okupljenima sretan Uskrs.