Budi dio naše mreže
Izbornik

Ured za vjeronauk održao pripremu za polaganje stručnog ispita

Zagreb (IKA)

Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije održana je u utorak 7. lipnja u prostorijama Ureda za vjeronauk u Zagrebu, izvijestili su iz Ureda za vjeronauk.

Na skup se odazvalo 20 pripravnika i jedan mentor, koji su zajedno poslušali teorijski dio o polaganju stručnog ispita. Na početku ih je uime domaćina pozdravila predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Valentina Mandarić, koja je svima poželjela dobrodošlicu i uspješan rad – kao i na kraju procesa uspješno polaganje stručnog ispita.

Teorijski dio održali su viši savjetnici za vjeronauk. Gospodin Dalibor Adžić održao je predavanje pod naslovom „Pripravnički staž vjeroučitelja i stručni ispit“, u kojem je bilo riječi o konkretnom provođenju procesa pripravničkog staža sve do stručnog ispita. Dane su i konkretne smjernice za sam ispit.

Viša savjetnica dr. sc. Gordana Barudžija govorila je o temi „Opažanje nastave vjeronauka“, pri čemu je naznačila sastavnice vjeronaučnog sata na koje valja obratiti pažnju i kroz tu ih pozornost usavršiti. Nastavnički rad u školi sam je po sebi zanat koji se usavršava stalnim radom na sebi i opažanjem vlastitih jakih strana, kao i prepoznavanjem onih strana koje se radom i učenjem mogu poboljšati u svrhu napretka učenika kojim vjeroučitelj predaje vjeronaučne sadržaje, poručila je.

Nakon kratke pauze, uslijedile su interaktivne radionice. Radionicu isključivo za pripravnike održala je Iva Dorić, prof., koja je na konkretnim primjerima iz udžbenika pojasnila proces pisanja neposredne priprave za vjeronaučni sat, a također i odgojno-obrazovne ishode i njihovu razradu. U paralelnoj radionici Ružica Lice, prof., s ciljem poboljšanja komunikacije između mentora i pripravnika kroz konkretne vježbe (predstavljanje, izražavanje očekivanja pripravnika i mentora jednih od drugih) radila je na provjeri realnosti očekivanja te angažmana koji ta očekivanja traže od njih samih. Stručni skup je zaključen nakon plenuma, izvijestili su iz Ureda za vjeronauk.