Budi dio naše mreže
Izbornik

Održane duhovne vježbe na Plitvicama za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije

Plitvice (IKA)

Drugi od dva turnusa duhovnih vježbi, u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, održan je od 4. srpnja do 7. srpnja 2024. u Pastoralnom centru „Plitvice“ (Mukinje).

Na duhovnim vježbama koje je vodila dr. sc. Nela Gašpar sudjelovao je trideset jedan vjeroučitelj.

Voditelj Pastoralnog centra vlč. Josip Tomljanović i dr. Gašpar dočekali su vjeroučitelje u četvrtak popodne te je nakon smještaja i večere uslijedilo uvodno predavanje u kojem je dr. Gašpar okupljene vjeroučitelje uvela u temu duhovnih vježbi „Biti braća u bratstvu, biti braća u Sinu“.

Nakon jutarnje molitve u petak, predavanje „Odnosi – božanska i ljudska dimenzija“ uvelo je sudionike u nužnost promišljanja o vlastitim odnosima, postavljanju granica unutar tih odnosa, prihvaćanju drugoga u različitosti, kao i promatranju jedinstvenosti druge osobe u odnosu na Boga.

Na blagdan zaštitnika Europe, sv. Ćirila i Metoda, euharistijsko slavlje predslavio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško koji je u homiliji potaknuo na promišljanje o Isusovim riječima „Žetva je velika, ali radnika malo“. U euharistijskom slavlju i zajedničkoj večeri okupljenima su se pridružile i predstojnica Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi prof. dr. Blaženka s. Valentina Mandarić i savjetnica u Uredu za vjeronauk i zamjenica predstojnice Ivanka Petrović.

U subotnjem predavanju „Ranjena žena“ predavačica je iznijela promišljanje o dvije novozavjetne žene, ženi koja je dvanaest godina bolovala od krvarenja i Jairovoj kćeri. „Nužno je prihvaćatiti stvarnost u koju smo stavljeni. Život uvijek ima padove, ali i pravila kojima nas uči Isus, a to je započinjati iznova. Čovjek unutar sebe ne bi trebao nikada ostavljati prazno svetište“, istaknula je.

Vjeroučitelji su posjetili i Nacionalni park Plitvička jezera.