Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Plitvicama održane duhovne vježbe za vjeroučitelje Zagrebačke nadbiskupije

Plitvice (IKA/TU)

Prvi od dva turnusa duhovnih vježbi, u organizaciji Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, održan je od 27. do 30. lipnja 2024. u Pastoralnom centru „Plitvice“ (Mukinje).

Na duhovnim vježbama, koje je vodio doc. dr. Taras Barščevski, sudjelovalo je pedeset vjeroučitelja. U četvrtak navečer okupljene i duhovnika pozdravila je predstojnica Ureda s. Valentina Mandarić. Nakon zaziva Duhu Svetom, uslijedilo je uvodno predavanje u kojem je dr. Barščevski obrazložio temu, ciljeve i strukturu duhovnih vježbi.

U ozračju slavljenja Svete godine 2025., vjeroučitelji su kroz tri dana razmišljali o molitvi, osobito molitvi kao slušanju i odgovoru na Božju riječ. Kroz euharistijska slavlja, slavlje sakramenta pomirenja, zajedničku i osobnu molitvu te predavanja otkrivali su vrijednost molitve u osobnom životu i vjeroučiteljskom poslanju.

U subotu, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, sudionike duhovnih vježbi pohodio je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Mons. Gorski predslavio je euharistijsko slavlje, a u homiliji je tumačio svjedočenje vjere u Isusa Krista danas. „Tko je za nas Isus Krist? Kako i kome naviještati i svjedočiti Krista danas? Važna je vjera koju su nam ostavili i mučeničkom krvlju posvjedočili apostolski prvaci Petar i Pavao. Svim ljudima, bez da ikoga isključujete, dajte svjedočanstvo vjere i ljubavi te obrazloženje nade koja je u vama. Svaki je od nas pozvan dati odgovor na pitanje Petre, ljubiš li me?, poručio je.

Nakon mise, biskup Gorski zadržao se na ručku s vjeroučiteljima, slušao ih i razgovarao s njima o vjeroučiteljskim radostima, obvezama, kao i teškoćama.

Vjeroučitelji su posjetili Nacionalnom park „Plitvička jezera“, a lijepo gostoprimstvo sa svojim suradnicima u Pastoralnom centru pružio je voditelj vlč. Josip Tomljanović.

Na duhovnim vježbama, s vjeroučiteljima su sudjelovale i djelatnice Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi, predstojnica s. Valentina i savjetnica Ivanka Petrović.