Budi dio naše mreže
Izbornik

Urednica na HKR-u Snježana Kirinić Grubić dobitnica je nagrade za novinarski rad koji promiče vrijednost obrazovanja

Zagreb (IKA)

Udruga Pragma dodijelila je u četvrtak, 22. rujna Nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja, a među nagrađenima je i urednica dječjeg programa Hrvatskog katoličkog radija Snježana Kirinić Grubić. Tom prigodom predstavljen je i obiteljski priručnik o izazovima razvoja djece u razdoblju od osme do osamnaeste godine „Pustolovina počinje“ te deseti školski kalendar naziva „Moranja“.

Tema ovogodišnje nagrade Udruge Pragma bila je usmjerena novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na jačanje socio-emocionalnih vještina djece. Ovogodišnja dobitnica u kategoriji radijski prilog je urednica dječjeg programa Hrvatskog katoličkog radija Snježana Kirinić Grubić za emisiju ‘Novi valovi dobrote’.

„Približavao se ‘Svjetski dan učitelja‘ (5. listopada) i razmišljala sam o tome na koji način učitelje i učiteljski poziv približiti slušateljima Hrvatskog katoličkog radija. Povjereno mi je bilo uređivanje emisije ‘Novi valovi dobrote’ s osobitim naglaskom na djecu, mlade i sve one koji s njima rade, uče i odgajaju ih. Tijekom dvije godine emitiranja ‘Novih valova dobrote’ nastojala sam učenike, učitelje i naše slušatelje poticati na dobro uz pomoć hvalevrijednih projekata koje su provodili gosti koje sam pozivala i s njima razgovarala u emisiji. Doznala sam tako i za učiteljicu Sandru Vuk iz Svete Nedjelje, koja je prošle godine po treći put bila proglašena jednom od 500 najboljih učitelja u Hrvatskoj, a ove godine dodijeljena joj je i nagrada ‘Ponos Hrvatske’. Pozvala sam u goste, baš na Svjetski dan učitelja, nju i njezinu učenicu Magdalenu, a na terenu smo zabilježili razgovor o učiteljskom pozivu s učenicima OŠ Središče iz Zagreba. Emisiji sam dala ime „Učiteljski poziv – plemenito zvanje”, izjavila je Snježana Kirinić Grubić.

Učiteljica Sandra Vuk inače provodi mnogo vrijednih projekata sa svojim učenicima. Održala je više od 200 webinara u vrijeme kada se nastava nije održavala u školama i time je učiteljima pokazala kako organizirati učenje na daljinu. U emisiji je kazala da se nije nametala već je uvidjela da njezino znanje može koristiti drugima, dijelila ga je i to ju je učinilo sretnom. U emisiji ‘Novi valovi dobrote’ poručila je kako se valovi znanja trebaju širiti kao i valovi dobrote.

Urednica emisije Snježana Kirinić Grubić kazala je da se tijekom emisije moglo saznati i o njezinom online projektu na internetu pod nazivom ‘Sandrina učionica’. Riječ je o online projektu koji sadrži zbirku materijala koje je koristila u svom radu. Ondje se nalaze radovi učenika kao i materijali za edukaciju učitelja. „Ondje je njezinih devet projekata, a neki su dobili i europsku oznaku izvrnosti”, kazala je dobitnica Pragmine nagrade.

U emisiji je također bilo riječi i o projektu učiteljice Vuk “Na putu dobrote” u kojem je nakon potresa u Petrinji sudjelovalo više od sto škola u cilju pomaganja školama na petrinjskom području. „Projekt se širio u valovima, a cilj projekta bio je primjećivati druge i pomagati im. U razgovoru je posvjedočila da se jednim od najboljih učitelja postaje velikom angažiranošću, ljubavlju prema malim bićima i prema svojem poslu. Učiteljica Vuk naglasila je kako joj je važno da njezini učenici postanu dobri ljudi. Vjerujem da je to cilj svima nama – pomoći djeci i mladima da izrastu u sretne i dobre ljude”, kazala je Snježana Kirinić Grubić, kojoj je ovo treća nagrada Udruge Pragma.

Ovogodišnja dobitnica u kategoriji online tiskani prilog je Globalova urednica i novinarka Maristela Baričević koja je nagrađena za članak “Generacija Z na aparatima – Čeka li nas još jedna, nova izgubljena generacija?”. 

Svečana dodjela nagrada održala se u prostoru Studija Katran u Zagrebu, a dobitnicu su izabrani temeljem glasova škola koje sudjeluju u projektu Pragmine Godišnje nagrade.

Nakon dodjele nagrada predstavljene su dvije publikacije Udruge. Drugo izdanje obiteljskog priručnika koji nosi naziv „Pustolovina počinje“ autorskog tima kojeg čine Marija Granić, Nedjeljko Marković, Ivana Sučić i Ana Ugrina, a koji se bave izazovima razvoja djece u razdoblju od osme do osamnaeste godine. Predstavljen je i deseti školski kalendar naziva „Moranja“ autora Marije Granić, Mirjane Soljačić i Nedjeljka Markovića, posvećen je crno-bijelom ili „sve-ili-ništa“ shvaćanju svijeta; „moranjima i trebanjima“ koje naš svakodnevni život čine teškim. Čitateljima ovim tekstovima dajemo prostor za jedan drugačiji pristup koji razvija socijalne i emocionalne vještine – u školi, na radnom mjestu ili u obitelji, ističu autori.