Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskoro će ponovno zazvoniti zvona crkve Sv. Mihaela u Gračanima

Zagreb (IKA)

U Župi sv. Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima upravo se provode finalne operacije projekta konstruktivne obnove župne crkve koja je oštećena potresom te je zatvorena od 29. prosinca 2020. godine.

Prema riječima župnika fra Marina Matančića, zahvaljujući uspješno provedenim svim prethodnim radovima sanacije pukotina i pojačanja konstrukcije na crkvi i zvoniku u petak 3. lipnja podiže se nova drvena konstrukcija krova i kapa zvonika koja je teška oko sedam tona i bila je u prethodnim danima izrađena u podnožju crkve. Ujutro su dizalicom vraćena zvona. U izradi je pomoćna platforma. Kreće se i s podizanjem samog krovišta te ugradnjom novog križa na vrhu krova zvonika.

„Simbolika je ovog završnog podizanja završetak gotovo prve župne crkve u Zagrebačkoj nadbiskupiji koja je obnovljena nakon potresa“, rekao je fra Marin najavivši i da u idućih desetak dana slijede fini obrtnički radovi na zvoniku, skidanje skela, čišćenje.

Uskoro se očekuje žarko željeni povratak u župnu crkvu nakon skoro dvije godine. Župna zajednica se dosad na euharistijskim slavljima i svim drugim liturgijskim događajima okupljala u voćnjaku te u privremenom liturgijskom prostoru u šatoru. „Uskoro će zvona sv. Mihaela ponovno zvoniti“, poručio je župnik o. Matančić.