Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskoro počinje volonterski projekt 72 sata bez kompromisa

Hrvatska (IKA)

Međunarodni volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ u Hrvatskoj će se održati osmu godinu zaredom pod sloganom „Zagrli srcem“, od 14. do 17. listopada, u 16 gradova.

Dobar osjećaj zbog pomaganja drugima, zanimljiv projekt koji treba češće održavati, rad i volontiranje zbližavaju i usrećuju – riječi su kojima su volonteri opisali projekt 72 sata bez kompromisa.

Cilj projekta je okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti vlastito okruženje. „Samo je malo potrebno – izaći iz vlastite udobnosti i slobodno vrijeme posvetiti volontiranju, da bi se dobili veliki plodovi“, piše na službenoj stranici projekta.

Namjera organizatora je volonterskim akcijama „potaknuti društvo na aktivnije sudjelovanje te promovirati volonterstvo kao poželjnu aktivnost. U pitanju nisu samo radne akcije, već ekološke te socijalne kroz koje volonteri imaju priliku pristupiti ljudima koji su zaboravljeni od društva, a nažalost i najčešće socijalno distancirani te onim najpotrebitijima. Kroz 72 sata volonteri beskompromisno daruju svoje vrijeme, vještine i talente te se stavljaju na raspolaganje najpotrebitijima. Ujedno upoznaju nove ljude, stvaraju osjećaj zajedništva, a s akcija odlaze radosni i ispunjeni.“

U okviru projekta planirane su raznolike akcije: radionice za mlade, posjeti različitim skupinama ljudi, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje i uređivanje domova, parkova i okoliša škola, vrtića, prikupljanje sredstava za siromašne, ekološke akcije, kreativne radionice s djecom te druge aktivnosti.

Ove godine, akcije će se provoditi u Dubrovniku, Karlovcu, Krku, Križevcima, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Vukovaru, Zadru i Zagrebu. Za sudjelovanje u nekim gradovima prijave su završene, a za neke se još uvijek može prijaviti.

O 72 sata bez kompromisa

Projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. osmišljen je i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuti vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva – diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

Od tada okuplja tisuće mladih diljem Europe gdje je projekt ostvaren u desetak zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj…

U Hrvatskoj je tijekom sedam godina provođenja projekta sudjelovalo oko 8500 mladih u više od 1600 akcija, surađujući s brojnim udrugama civilnog društva, socijalnim ustanovama te školskim institucijama.