Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrs u grkokatoličkoj Patrijaršijskoj katedrali Uskrsnuća u Kijevu

Kijev (IKA)

Grkokatolici i pravoslavni u Ukrajini proslavili su Uskrs 24. travnja nedjeljnom jutarnjom i arhijerejskom liturgijom koju je u kijevskoj Patrijaršijskoj katedrali Uskrsnuća Kristova predvodio poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve veliki nadbiskup kijivsko-halički Svjatoslav Ševčuk.  

Uz njega su služili apostolski nuncij u Ukrajini nadbiskup Visvaldas Kulbokas, biskup Josif Milian, biskup Stepan Sus, rimokatolički biskup Vitalij Krivickij i brojni svećenici, izvijestila je Press služba Ukrajinske grkokatoličke Crkve (UGCC). Nakon liturgije, poglavar UGCC posvetio je uskrsna jela. U molitvu je uključio i one vjernike koji su pratili bogoslužje  putem prijenosa u svojim domovima, mjestima privremenog boravka ili na bojištu.

Veliki nadbiskup Svjatoslav u propovijedi govorio je o okolnostima u kojima Ukrajina danas po julijanskom kalendaru slavi najveći kršćanski blagdan: „Nad dolinom suza kojom je danas naša ukrajinska zemlja, s neba čuje se poklik pobjede: Krist je uskrsnuo! Nad spaljenim kućama, nad spaljenim gradovima i selima danas nam nebo po svom anđelu navješćuje: Krist je uskrsnuo! Danas, iznad gorućeg Donbasa i juga Ukrajine, gdje sada traje rat, nebo najavljuje Ukrajini i svijetu: Krist je uskrsnuo!“

Poglavar UGCC napomenuo je da je sama činjenica da se Uskrs slavi u Kijevu, u Patrijaršijskoj katedrali, Božje čudo kojemu se nisu mogli nadati prije 60 dana. „Vidimo kako Kristovo uskrsnuće danas postaje snaga, nada, radost onih koji brane Ukrajinu, bore se i mole za njezinu pobjedu. Znamo, da naš neprijatelj za ove uskršnje blagdane na oružju ubojstva – bombama, raketama, granatama – sarkastično piše: “Krist je uskrsnuo”. No, mi te riječi ispisujemo na uskrsna jaja, na uskrsni kruh koji stavljamo u košaricu i nosimo na blagoslov. I reći ćemo svima, pa i našem neprijatelju: “Krist je uskrsnuo! Mi smo iz Ukrajine”, istaknuo je propovjednik.

„Slaveći ovaj Uskrs, molimo: Uskrsli Spasitelju, promijeni naše suze tuge u suze radosnice! Podigni Ukrajinu, daj nam pobjedu, daj nam priliku da radosno slavimo i živimo ne samo na Uskrs, nego svaki dan!“

Veliki je nadbiskup posebno molio za ukrajinsku vojsku: „Želim čestitati našim vojnicima, našoj vojsci pobjedničkim poklikom „Krist je uskrsnuo“, jer zahvaljujući vama, dragi naši vojnici, braćo i sestre, danas slavimo Uskrs u Kijivu i drugim gradovima i selima Ukrajine.”

Osim toga, poglavar UGCC molio je za milijune izbjeglica, za sve one na okupiranim područjima, za one koji ne mogu sjesti za blagdanski stol, za sve ranjene i povrijeđene u ratu Rusije protiv Ukrajine. “Naša je posebna molitva za branitelje i djecu Mariupolja. Tamo, u podzemlju Azovstala, ima djece koja mjesec i pol dana nisu vidjela sunce…”, dodao je.

„Uskrsnom radošću pobjeđujte tugu. I tako ćete izgraditi pobjedu u svom srcu, u svom domu, u svojoj obitelji“, naglasio je veliki nadbiskup.

Uoči slavlja nadbiskup Ševčuk blagoslovio je tradicionalni uskrsni kruh za ukrajinske vojnike koji će vojni kapelani dijeliti tijekom blagdanskih posjeta onima koji brane Ukrajinu na prvoj liniji bojišnice.

„Danas, kao nikad prije, ukrajinski branitelj je taj u čijim je rukama naša sadašnjost i budućnost. I danas mu je više nego ikada potrebna podrška uskrslog Krista. Stoga kapelani su danas pozvani da ovu vijest o Božjoj pobjedi nad smrću, o Kristovoj pobjedi, o Njegovu uskrsnuću, pronesu po cijeloj ukrajinskoj zemlji, ranjenoj ratom, ožalošćenoj smrću i tugom, ali kojoj nikad nije nedostajalo nade. A vojni kapelan uvijek je svjedok nade!“ poručio je o. Andrij Zelinskij, DI, zamjenik voditelja Odjela vojne kapelanije UGCC.