Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poruka apostolskog nuncija Lingue

Zagreb (IKA)

Poruka apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue za Uskrs 2020.

Draga braćo i sestre,

Hvaljen Isus i Marija!

Molim vas, uzmite vaš mobitel.

Uključite ga.

Možda vam je već uključen, pripremite se za snimanje. Jeste li spremni?

Želim priopćiti senzacionalnu vijest, koja će postati viralna. Prenesite ju na youtube ili podijelite WathsApp-om i ona će obići svijet u nekoliko minuta.

Onda krenimo: Moram vam reći da je … mrtvi uskrsnuo!

Da! Bio je tri dana u grobu i netko ga je već vidio.

Ubili su ga, ali ne slučajno, bio je razapet nakon smrtne kazne!

I sada …Živ je! I znate li što? … ja u to vjerujem!

A vi, vjerujete li u to?

Sada možete isključiti mobitele. Već sam sve rekao, ali želim svima koji vjeruju čestitati: Sretan Uskrs!

Ove godine Uskrs je prilično poseban. Navikli smo pobožno sudjelovati u bogoslužju i svetim obredima Vazmenog trodnevlja: prisjetiti se ustanovljenja euharistije, sudjelovati u Isusovoj muci molitvom križnog puta, pristupati sakramentu ispovijedi kako bismo zadobili oproštenje i radovati se zajedno pjevajući Aleluja na Uskrs, nakon dugog noćnog bdjenja.

Sve to je ove godine bilo nemoguće. Čini se da je čitavo čovječanstvo još uvijek uronjeno u dugi Veliki petak koji kao da nema kraja. Ali mi želimo vjerovati da će kušnja proći kao što je prošla i Njemu koji je ubijen, iako nevin. On nas razumije, on zna što je bol, bolest, slabost, nemoć, smrt: On je čak i smrt pobijedio. Uskrsli je izvor naše nade.

Možda ove godine Isus želi da postanemo svjesniji da je On prisutan i živ na ovoj zemlji ne samo u sakramentima, posebno u Presvetom Oltarskom Sakramentu, već i u Svetom pismu. Da, iskoristimo priliku da budemo u zajedništvu s Isusom prisutnim u njegovoj Riječi. Prisiljeni ostati kod kuće, imamo više vremena za čitanje i meditiranje Biblije: učinimo to zajedno za stolom, u našim obiteljima i pretvorit ćemo svoje domove u kućne Crkve, kao što su to činili prvi kršćani, jer „Pisano je: Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4,4).

Od svih Riječi koje je Isus izgovorio, želio bih naglasiti jednu koja mi se čini osobito prikladnom u ovo vrijeme: „Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.“ (Mt 18,20) Obećao nam je to, On ispunjava svoja obećanja. Takva se prilika ne propušta! Slavimo Uskrs ujedinjeni, pomirimo se s onima koji žive pokraj nas. Zamolimo jedni druge za oproštenje, a zatim zajedno molimo. Obitelj koja zajedno moli, živi ujedinjeno, pa čak i ako nas je samo dvoje ili troje ili četvero ili malo više, iskusit ćemo radost Njegove prisutnosti. Pokušajmo, i doživjet ćemo uistinu poseban Uskrs!

A ako netko ne vjeruje ili sumnja da je zaista uskrsnuo, što mogu onda reći?

Rekao bih: pomislite, ako je doista uskrsnuo, bila bi to tako izvanredna stvar koju vrijedi još istražiti! Moj savjet je sljedeći: uzmite Evanđelje, čitajte te Riječi i pokušajte ih provesti u praksu. Siguran sam da ćete odmah shvatiti da su to Riječi života, Riječi koje daju život. Ako pokušavamo drugima činiti ono što bismo željeli da oni čine nama, ako se trudimo uvijek oprostiti, ljubiti čak i naše neprijatelje i moliti za one koji nas progone, ako pokušamo dati ne očekujući ništa zauzvrat, ako pokušamo biti ponizni, krotki, milosrdni, mirotvorci, ako pokušamo nahraniti one koji su gladni, napojiti one koji su žedni, posjetiti one koji su bolesni ili u zatvoru, zaodjenuti one koji su goli, uzeti svaki dan s ljubavlju svoj križ, ako nikome ne činimo zlo nego pokušavamo odgovoriti na zlo čineći dobro … iskusit ćemo da se naš život mijenja, osjećat ćemo se uskrsnulima i shvatit ćemo da, ako imaju takav učinak i nakon 2000 (dvije tisuće) godina, to ne mogu biti riječi mrtvog čovjeka!

Želim da svi, vjernici i nevjernici, dožive uskrsnu radost: prisutnost živog Uskrslog među nama.

Sretan Uskrs svima!

Ključne riječi:
nuncij Giorgio Lingua uskrs