Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni dvobroj mjesečnika “Zvonik”

Subotica (IKA)

Prvi put mjesečnik Subotičke biskupije “Zvonik” objavljen je samo u elektroničkom izdanju, zbog nemogućnosti da se tiskano distribuira po župama Subotičke biskupije.

Uskrsni dvobroj mjesečnika Subotičke biskupije “Zvonik” (br. 304-306 za ožujak i travanj 2020.) predstavljen je čiteteljima na Veliku subotu, 11. travnja. Za razliku od svih više od 300 brojeva tiskanih u proteklih 25 godina, ovaj dvobroj je, odlukom uredništva, objavljen isključivo u elektroničkom izdanju, a može se čitati na web stranici www.zvonik.rs.

Urađeno je to, kako je u popratnoj poruci čitateljima naglasio urednik vlč. Vinko Cvijin, zbog nemogućnosti distribucije tiskanog izdanja. “Premda u izvanrednim okolnostima, ostanimo zagledani u Kristov križ u svojim domovima, grleći nadu da ćemo na kraju svega ugledati Uskrsnuća zoru! Slavlje Uskrsa ove godine ukazalo nam je na ono najbitnije, da ćemo vjeru sačuvati samo onda ako sačuvamo svoje srce i dušu, i jedni druge“, poručilo je uredništvo „Zvonika“ u uskrsnoj čestitki.

Nakon obraćanja urednika, vlč. Mario Brkić s čitateljima meditira o temi “Dar života”. U temi broja dr. sc. Branka Gabrić piše o kraju Kristova života na zemlji i vrijednosti početka svakog novog života. Niz tema uskrsnoga ozračja započinje vlč. Dragan Muharem “Hvalospjevom sretnoj koroni”, promišljajući na izazovan način o značajkama i izazovima aktualnog “trenutka u kojem je svijet stao”. Rubrika o događanjima u Subotičkoj biskupiji kombinira korizmene događaje s uputom crkvenih pastira u biskupijama u Srbiji u vremenu pandemije i proglašenoga izvanrednoga stanja. Pitomci subotičkog sjemeništa “Paulinum” uredili su svoju rubriku, a “Zvonik” se ukratko osvrnuo i na aktualnosti u Crkvi u regiji, Hrvatskoj i svijetu.

V. Cvijin u rubrici “Liturgija” predstavio je kratke osvrte na liturgijske odlomke evanđelja od Uskrsa do Sedme vazmene nedjelje. D. Muharem u rubrici “Liturgijska formacija” piše o temi šutnje u liturgiji, predlažući načine i oblike liturgijskog života u obitelji u aktualnoj situaciji.

Rubrika “Upoznajmo Bibliju”, koju uređuje dr. sc. Tivadar Fehér, nastavlja predstavljati Markovo evanđelje, dok dr. sc. Đurica Pardon u biblijskom razmatranju korizmenog vremena donosi članak “Spomeni se da si prah”. U Moralnom kutku mons. dr. Andrija Anišić u tekstu “Isus je vapio, a njegov Otac je šutio”, promišljajući o tome što je Božja volja koja nam je predočena globalnom pandemijom i kako se s njome suočiti, predlaže odgovor: “Najbolja posljedica ove pandemije, a kod nas i izvanrednog stanja, trebao bi biti sljedeći zaključak: sve je prolazno. Sve može prestati u hipu. Sve se može promijeniti u jednom trenutku… Čovjek bi se morao otrijezniti i shvatiti da se ne treba grčevito boriti za ono materijalno, prolazno, nego treba birati trajne, neprolazne vrednote”.

U “Kutku za katehete” koji uređuje mr. Jelena Zečević, govori se o svetosti i dostojanstvu ljudskog života, dok u intervjuu govori župnik u Budisavi dr. Tibor Szöllősi. Vlč. Nebojša Stipić odgovara na pitanje vjernika o tome kako produbiti vjeru u svijetu koji sve kruto racionalizira. Fra Peter Dezső uredio je rubriku “Duhovnost”, pišući o temi posta, a Marko Tucakov u “Pogledu vjernika laika “ pojašnjava zašto podupire inicijativu “40 dana za život”. Mons. Stjepan Beretić u “Svetcu mjeseca” predstavlja svetog Nikodema, dok karmelićanin Mato Miloš nastavlja pisati o misaonoj zaostavštini sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića. Nevena Mlinko predlaže duhovno štivo, dok psihoterapeutkinja Maja Pavlov piše o ranim potrebama djece i početku neuroze. Obiteljsku rubriku uredili su Ana i Petar Gaković, rubriku “Mladi” Larisa Skenderović, a djeci se obraća Marina Piuković.

“Zvonik” donosi i sjećanja na preminule: dominikanku s. Sofiju Aladžić i karmelićanina br. Andriju Vargu. Na sebi svojstven način starijima su se obratili mons. Marko Forgić i mons. Bela Stantić. “Povijesni kutak” S. Beretića donosi drugi dio priče o svećenicima iz Berega. Tu su i redovite rubrike “Sakralna umjetnost” Gabora Drobine i “Tragovi kulture” Bernardice Ivanković, te pjesma svećenika Josipa Temunovića po izboru preč. Lazara Novakovića.

Ključne riječi:
dvobroj Subotica Zvonik