Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni Emaus na Skradinskom buku

Šibenik (IKA)

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi, koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka.

Ovogodišnji Emaus uz domaće vjernike okupio je i brojne hodočasnike i desetak svećenika iz Splitsko-makarske te Zadarske nadbiskupije i Varaždinske biskupije.

Uskrsni ponedjeljak, drugi dan Uskrsa poziva nas još dublje uroniti u tajnu koja nas nadilazi. Vječni Bog poslao je svoga ljubljenog Sina da nas iz ovog života uvede u vječnu radost neba. On želi da nas po životu s njim – po čvrstoj povezanosti s njim, oslonjenosti na Njega – u sadašnjem životu vodi Uskrsu! Vodi u vječnost – poručio je u homiliji biskup Rogić.

Evo nas u Emausu da prepoznamo Isusa u lomljenju kruha Euharistije – u njegovoj Riječi da nađemo tumačenja i odgovore u našem međusobnom životu, odnosima, riječima i djelima: da mu dademo mjesta da hoda s nama da bismo postali dionici Spasenja, vječnog života, da bismo i mi prepoznavali njegova djela u svome životu – kazao je okupljenima predslavitelj.

Vjernicima je preporučio da pronađu trenutke tišine i molitve osobno i zajednički: u obitelji, u svojoj župnoj zajednici. Dopustimo Isusu da s nama hoda, da nam tumači, da prepoznamo njegove tragove i vidimo jasnije kamo nas vodi! Naučimo lomiti kruh – dijeliti život – s drugima kako nas je On naučio da i nas prepoznaju kao njegove sinove i kćeri. Da i mi poput dvojice učenika radosno i bez straha trčimo navijestiti njegovu Radosnu vijest. Krist je Uskrsnuo! Aleluja!

Neka Vam ovog Uskrsa Pisma budu otkrivena, neka srce gori svetim žarom vjere i pouzdanja u Onoga koji po Euharistiji ostade s nama da nas hrani na putu do vječnosti. Onaj koji je u Emausu iščeznuo iz pogleda, nakon što su ga prepoznali, neka Vam dade milost da ga susrećete, prepoznate i da nam svima jednom otvori vrata vječnosti gdje ćemo zauvijek biti s Njim – kazao je mons. Rogić, čestitavši svima Uskrs.