Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni ponedjeljak u koprivničkoj župi Uznesenja BDM

Zagreb (IKA)

Koprivničko svetište Majke Božje Močilske dugi niz godina tradicionalno je hodočasničko središte vjernika Podravine. Brojni su i ove godine svoj uskrsni Emaus proslavili 22. travnja u koprivničkoj župi Uznesenja BDM.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik u Mačkovcu vlč. Josip Blažon koji je istaknuo kako „svaki od nas, baš kao i učenici na putu za Emaus pokraj zdravih očiju, ne vidimo“.

”Znanost nas može puno toga naučiti. Između ostalog, da kad nešto dovoljno zagrijemo to onda počinje i gorjeti. Bog nam govori da se i ljudsko srce može zapaliti. Ova dvojica učenika su sami to zaključili i rekli: Nije li gorjelo srce u nama dok nam je otkrivao Pisma? I zato im Isus govori: O bezumni i srca spora. Oni su imali hladno srce, srce koje se nije zagrijalo, zapalilo. Riječ Božja nam govori da ljudsko srce ima svoja stanja i da su ona promjenjiva”, istaknuo je vlč. Blažon.

”Ono što je zapalilo njihovo srce bio je susret s Isusom. Taj susret opisan je u dvije slike. Najprije, Krist tumači pisma. Susreli su Isusa u Riječi, baš kao i mi danas kada ga susrećemo u liturgiji Riječi. Kada nam Bog progovara kroz svoju Riječ. Ako se taj susret s Riječi dogodi, onda ta ista Riječ počinje paliti čovjekovo srce. Tada čovjek aktualizira tu istu riječ u svojoj svakodnevici i želi joj biti suobličen. Drugo, Isus lomi kruh. Tada ga učenici prepoznaju i povjeruju. Mi taj trenutak ponavljamo na svakoj misi. Zato svaki susret s Kristovom Riječi i Kristovim Tijelom vjerniku otvara srce, priprema ga za svakodnevicu u kojoj je pozvan biti ogledalo Kristovo. Tako i mi, potaknuti i suobličeni Kristu pozvani smo druge zapaliti za Njega, da i oni imaju vjere, nade i ljubavi koju nosimo i mi u svojem srcu. Krist je uskrsnuo. Dao nam razlog nade u kojoj smo pozvanii hoditi”, zaključio je vlč. Blažon.

Misi je prethodila tradicionalna zavjetna procesija grada Koprivnice u kojoj su, uz domaćeg župnika mons. Leonarda Markača, vlč. Josipa Blažona, sudjelovali i predstavnici gradske vlasti, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, dožupan Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić i gradski vijećnik, župljanin Močila, Ernest Forjan.

Procesiju su podravskim nošnjama obogatile članice Kulturno-umjetničkog društva ”Srce-Koprivnica”.

”Ovo je bila devetnaesta procesija. Vjernici su i prije Drugog svjetskog rata hodočastili u Močile. Oslobođenje je zabranilo procesiju. Čitajući o tim lijepim vremenima, odlučio sam pokrenuti i obnoviti taj lijepi običaj i tradiciju. Bilo je to 2001. godine. Eto, na sve veću radost vjerničkog puka, to se i nastavlja”, kazao je močilski župnik mons. Markač.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti pjevački zbor ”Marija” pod ravnanjem prof. Josipa Pankarića.