Budi dio naše mreže
Izbornik

Uspješno skinuta kapa zvonika i zvona crkve sv. Mihalja u Gračanima

Zagreb (IKA)

U okviru obnove župne crkve sv. Mihalja u zagrebačkim Gračanima u ponedjeljak 7. ožujka skinuta je kapa zvonika i zvona.

Obnova župne crkve sv. Mihalja nakon stradavanja u potresima 2020. godine počela je 10. siječnja 2022. Župnik fra Marin Matančić, TOR, rekao je da spuštanje označava početak ozbiljnijih radova na obnovi.

Akcija spuštanja počela je molitvom, nakon čega je postavljena dizalica te su obavljene potrebne pripreme.

Glavni inženjer na gradilištu Vlatko Orct rekao je da su alpinisti i kranist odradili „najjunačkiji dio posla“. Skidanje se moglo izvesti samo u povoljnim vremenskim uvjetima, a prognozirano je bilo jačanje vjetra. Međutim, tehnologija u dizalici koja uzima u obzir te parametre dopustila je da se šestmetarska kapa, čiji vrh je dosezao 26 metara, uspješno spusti. Videosnimka skidanja objavljena je na Facebook stranici Župe sv. Mihaela.

Također su spuštena i sva četiri zvona.

Drvena konstrukcija kape, što je bilo poznato otprije, a očito nakon skidanja, je dotrajala. Kroz nekoliko dana počet će izrada konstrukcije novog krova.

Između ostaloga neki od radova koji slijede su obnova sljubnice, injektiranje, dodavanje ojačanja i FRP traka, a u crkvi će se napraviti pojačanja šipkama od nehrđajućeg čelika.

Fra Marin je na kraju zahvalio Bogu što je prvi dio najzahtjevnijih radova uspješno izveden. Drugi dio bit će postavljanje nove kape.

Rok za dovršetak radova je kraj svibnja 2022., a izvođači se nadaju da bi mogli završiti i prije.