Budi dio naše mreže
Izbornik

Ususret 80. obljetnici Euharistijskog kongresa u Svetom Križu Začretju postavljen kip bl. Alojzija Stepinca

Sveti Križ Začretje (IKA)

U povodu proslave 80. obljetnice Euharistijskog kongresa u Svetom Križu Začretju postavljen je kip. bl. Alojzija Stepinca, koji će na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa u ponedjeljak 14. rujna blagosloviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

O postavljanju kipa i programu obilježavanja 80. obljetnice Euharistijskog kongresa za Hrvatski katolički radio govorio je župnik u Začretju preč. Vladimir Drnetić.

Preč. Drnetić rekao je kako je prije 80 godina bl. Alojzije Stepinac proglasio euharistijski kongres za Hrvatsko zagorje, koji je zaključen 1. rujna 1940. Tom prigodom nadbiskup Stepinac uputio je proročku propovijed, koju je slušalo 20 tisuća vjernika. Kako je rekao preč. Drnetić vjernici su „upijali svaku njegovu riječ, gdje ih je poticao da ostanu hrabri kršćani, da ostanu dosljedni svojoj vjeri i svojoj kulturi, da ljube svoj narod“. Dodao je kako je ih blaženik hrabrio u okolnostima II. svjetskog rata želeći potaknuti „njihovu vjeru i približiti im upravo euharistiju kao vrhunac i izvor kršćanskog života, da ju ne zaborave nego da uvijek iz euharistije i svete pričesti, odnosno iz živog Krista, crpe snagu“.

U čast bl. Alojzija u Svetom Križu Začretju, ususret jubileju, na trgu pokraj crkve postavljen je njegov kip. Izradio ga je akademski kipar Vid Vučak, a izliven je u bronci. Prikazuje blaženika u hodu, s križom u rukama u čijem se središtu nalazi euharistijski kruh – hostija. Kip će na blagdan Uzvišenja sv. Križa, ujedno župnu svetkovinu i Dan općine, blagosloviti kardinal Josip Bozanić. Tom prilikom kardinal će na Trgu sv. Jelene Križarice u 18 sati predslaviti svečanu euharistiju. Na misi će pjevanje predvoditi Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, koja će, kako je najavio preč. Drnetić, nakon mise izvesti prigodan koncert.

Također, rekao je kako je u tijeku devetnica kojom se Župa Uzvišenja sv. Križa priprema za jubilej. U petak 11. rujna, treći dan prije jubileja, bit će Dječji dan. U 18 sati bit će koncert Dječjeg zbora Sveti Križ Začretje i njegovih gostiju. Misu u 19 sati slavit će mons. Antun Sente, ml. Subota će biti Dan mladih. U 18 sati bit će koncert Zbora mladih Sveti Križ Začretje i njegovih gostiju. Misu u 19 sati predslavit će mons. Juraj Jerneić. Nedjelja će biti Dan obitelji. U 10.30 sati molit će se krunica, a misu u 11 predslavit će vlč. Odilon Singbo Gbenoupko. Tijekom te mise svi bračni parovi koji ove godine slave neku obljetnicu braka obnovit će svoje bračne zavjete.

Na svetkovinu Uzvišenja sv. Križa slavit će se i jutarnja misa u 8 sati. Svi hodočasnici koji će dolaziti iz ostalih župa na središnju svečanu euharistiju u 18 sati, imat će mogućnost organiziranog prijevoza vlakom u suradnji s HŽPP-om.

kip bl. Alojzija Stepinca autora Vida Vučka u Svetom Križu Začretju