Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje u službu vlč. Andrije Župarića

Reutlingen/Metzingen/Tübingen (IKA)

U nedjelju 19. rujna na nedjeljnim misnim slavljima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu u službu je uveden novi voditelj zajednica, vlč. Andrija Župarić.

Dekretom biskupa dr. Gebharda Fürsta, koji je biskup njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, vlč. Andrija je 1. rujna imenovan novim voditeljem spomenutih zajednica. Na svim misnim slavljima je, uz vlč. Andriju Župarića, suslavio i vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj, te je ujedno i propovijedao.

Osim delegata Komadine, na misnim slavljima je suslavio i fra Milan Gelo, franjevac konventualac, koji u hrvatskim katoličkim zajednicama djeluje kao župni vikar i nalazi se na postdiplomskom studiju u Tübingenu. Kako se zajednice u Reutlingenu, Metzingenu i Tübingenu nalaze u različitim dekanatima (dekanat Reutlingen-Zwiefalten i dekanat Rottenburg) na svetoj misi u Reutlingenu svim se nazočnima obratio i vlč. Hermann Friedl, dekan dekanata Reutlingen-Zwiefalten, zaželjevši novome voditelju dobrodošlicu u novu sredinu, te iskazavši nadu u suradnju katolika hrvatske nacionalnosti s domaćim župljanima Nijemcima. Potom se obratio delegat Komadina, koji je vlč. Andriji zaželio obilje Božjega blagoslova na njegovoj novoj službi.

Na misi u Metzingenu je suslavio domaći njemački župnik vlč. Hermann Weiß, a u Tübingenu se svima obratio i župnik njemačkih zajednica vlč. Ulrich Skobowsky. I jedan i drugi župnik su izrazili svoju dobrodošlicu novom voditelju, kao i čestitke hrvatskim zajednicama da imaju svoga svećenika. Na svim misnim slavljima su se okupljenim vjernicima obratili i izabrani predsjednici pastoralnih vijeća: Anna Marija Rezo u Reutlingenu, Ivanka Pavlović u Metzingenu i Petar Sabljić u Tübingenu. U ime svih vijećnika su novom voditelju zajednica poželjeli blagoslov na početku njegove nove službe, te su mu uručili i prigodne darove. Osim uvođenja u službu vlč. Župarića, svi su se govornici obratili i novom pastoralnom referentu gosp. Željku Galiću, koji je od 1. rujna započeo svoju službu u Reutlingenu i Metzingenu. I njemu su izrekli svoju dobrodošlicu i uručili prigodne darove. Na kraju misnih slavlja svima se obratio i vlč. Andrija, koji je svima zahvalio na iskrenim riječima dobrodošlice i pozvao sve okupljene na suradnju. Napomenuo je da nastavlja tamo gdje su stali njegovi prethodnici i raduje se svemu onomu što će se u zajednicama događati na slavu Božju i korist ljudima.

Vlč. Andrija Župarić je svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, rodom iz župe Vidovice u Bosanskoj Posavini. God. 1998. je zaređen za svećenika, nakon čega je imenovan župnim vikarom u župi sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu. Od 1999. do 2001. godine je župni vikar u Novom Travniku. Nakon službe župnoga vikara, od 2001. do 2003. godine obnaša službu župnika u župi Pećine, a od 2003. godine je župnik župe Lovnica, u kojoj ostaje do 2010. godine. Od te godine do imenovanja za voditelja spomenutih zajednica u Njemačkoj, vršio je službu župnika župe sv. Antuna Padovanskoga u Lukavcu.

Na misnim slavljima u Reutlingenu i Tübingenu pjevao je zbor mladih pod ravnanjem Vlatke Vukašinac, a u Metzingenu župni zbor, kojim ravna Anastazija Piličić. Nakon okupljeni misa su se nastavili družiti uz prigodnu okrepu i čašicu razgovora, kada su vjernici još jednom i osobno pozdravili vlč. Andriju, zaželjevši mu iskrenu dobrodošlicu i čestitavši mu rođendan, jer se dan uvođenja u službu poklopio s danom njegova rođendana.