Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje vlč. Senka Antunovića u službu voditelja HKZ-a Balingen i Albstadt-Ebingen

Albstadt-Ebingen (IKA)

Tijekom euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Euharistiju je predslavio vlč. Antunović, novi voditelj hrvatskih katoličkih zajednica koje u tom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku slavlja, sve okupljene pozdravio je dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika.

Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu.

Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena Jure Župan. Riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena Silvia Paurević.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala tajnica zajednice u Balingenu Vlatka Jovanović, i naviještenoga Evanđelja, vlč. Antunović u homiliji je približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1 – 12) za svakodnevni kršćanski život.

Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je.

Pjevanje je predvodio mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović. U slavlju su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa bila je prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju mise, čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina. U ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio je vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica.

Na samome kraju, svima se još jednom obratio novi voditelj zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyju, kao i njemačkome župniku u Balingenu vlč. Wolfgangu Braunu, župniku u Ebingenu vlč. Uweu Stieru, voditelju hrvatskih zajednica u Reutlingenu vlč. Andriji Župariću i vikaru hrvatske zajednice u Tübingenu fra Milanu Geli.

Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Antunović pozdravio je i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja, okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.