Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvodni pozdravi nadbiskupa na početku simpozija „Laudato si'! Kako mijenjati stil života?“

Zagreb (IKA)

U organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije u srijedu 23. rujna započeo je međunarodni simpozij – webinar o socijalnoj enciklici pape Franje Laudato si'.

Nakon uvodnih pozdrava i molitve, riječi pozdrava uputili su i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić te predsjednik upravnog vijeća Centra mons. Đuro Hranić.

Mons. Puljić čestitao je na organizaciji webinara i na objavljivanju knjige Laudato si’! Kako mijenjati stil života? koja sadrži sva predavanja sa simpozija kao i priloge za okrugli stol. Pozdravio je sudionike i čestitao posebice pročelniku Centra prof. dr. sc. Stjepanu Balobanu. „Neka vam ne dojadi govoriti o ovoj važnoj temi socijalnog nauka Crkve jer to je govor koji čovjek najlakše i najbrže razumije“, potaknuo je, parafrazirajući sv. Pavla (Gal 6,9), na kraju svog pozdravnog govora predsjednik HBK.

Mons. Hranić istaknuo je kako je enciklika pape Franje o brizi za zajednički dom Laudato si’ „sa svojim promišljanjima i porukama u našoj hrvatskoj društvenoj, ali i u crkvenoj javnosti ostala pomalo nezapažena, odnosno, nije joj se posvetilo dovoljno pozornosti koju ona zaslužuje“.

Podsjetio je kako se ovaj simpozij trebao održati 17. ožujka kao uvod i priprava za tjedan Laudato si’ koji je na razini cijele Crkve obilježen 16. – 24. svibnja 2020. te u Posebnu godinu obljetnice Laudato si’ u kojoj se nalazimo, a trajat će do 24. svibnja 2021. godine, u kojoj će se obilježiti 50. obljetnica obilježavanja Dana Zemlje.

Mons. Hranić zahvalio je pročelniku Balobanu što je prikupio sva predavanja i priloge te su objavljeni u knjizi.

„Vjerujem da će i naš današnji skup te ova publikacija naših predavača i sudionika okrugloga stola pridonijeti popularizaciji sadržaja enciklike Laudato si’, da će pridonijeti našem rastu u svijesti o teocentričnosti antropocentrične stvorene stvarnosti našoj zajedničkoj odgovornosti jednih za druge, te za prekrasan vrt koji nam je darovan kao ugodno mjesto našega skladnog suživota i stvaralaštva. Svima želim ugodan i plodan današnji susret i zajedničko promišljanje o odgovornom upravljanju Božjim darom i zajedničkim domom stvorene stvarnosti u koju smo uronjeni u kojoj pripadamo“, zaključio je mons. Hranić.