Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz Dan dubrovačkih branitelja križni put, izložba i koncert

Dubrovnik (IKA)

U povodu Dana dubrovačkih branitelja koji se obilježava na blagdan sv. Nikole, dan ranije 5. prosinca padinama Srđa molio se križni put koji je predvodio policijski kapelan fra Ivo Kramar, a nakon križnog puta u Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik smještenom u tvrđavi Imperijal na vrhu Srđa otvorene su dvije izložbe "Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i „Dubrovački umjetnici braniteljima u počast“.

Izložba o stradanju sakralnih objekata dio je ciklusa “Hrvatska ratna fotografija” kojim se nastavlja obrada i prezentacija izabranih dokumentarnih ratnih snimaka dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Njome se također nastavlja daljnja razrada treće tematske cjeline izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i budućeg stalnog postava MDRD, posvećene stradanju branitelja i stanovništva, gospodarskih objekata i spomenika kulture tijekom Domovinskog rata. Autori izložbe su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš, povjesničari te voditelji muzejskih Zbirki, koji su, uz predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu i v.d. ravnatelja Umjetničke galerije Dubrovnik Marina Ivanovića govorili na otvaranju izložbe.

Navečer je Dubrovački simfonijski orkestar u crkvi Male braće održao koncert u povodu blagdana svetoga Nikole i Dana dubrovačkih branitelja. Na koncertu je izveden oratorij “Istina o Gradu slobode” autora Đele Jusića na tekst bivšeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića.

Pod ravnanjem mo Tomislava Fačinija uz orkestar su nastupili Mješoviti zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor te solistica Dubravka Šeparović Mušović. Narator je bio Sebastijan Vukosavić. Na koncertu je također klapa Ragusavecchia s orkestrom izvela skladbu ‘Mojim prijateljima’ dubrovačkog branitelja, glazbenika i političara Srećka Kljunka.

Večeras će u dubrovačkoj katedrali u 18 sati misu za poginule branitelje predvoditi biskupijski vikar za pastoral don Ante Burić.

Ključne riječi:
branitelji Dubrovnik