Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz pomoć Biskupije Krk otvorena nova misija u Zambiji

Maziba (IKA)

Točno dvije godine nakon posjeta krčkog biskupa Ivice Petanjka i tajnika Saše Ilijića misiji Njoko i Nawinda u Zambiji, otvorena je još jedna misija, ili bolje rečeno, centar evangelizacije. Na Misijsku nedjelju 20. listopada bila je svečanost otvorenja misije Maziba koja se nalazi na rubu misije Njoko, ali izvan granice, i prelazi u drugu biskupiju – Mongu, župa Senanga.

Hrvatski misionar don Boris Dabo je prije dvije godine odveo biskupa Petanjka i njegovu pratnju i pokazao im mjesto u šikari na kojem se željelo sagraditi crkvu. Na tom su mjestu već bili započeti neki radovi za provizorno stanovanje.

Biskup Petanjak se zauzeo da se sagradi crkva i neke popratne zgrade koje su na Misijsku nedjelju otvorene i predane na upotrebu. Biskup Petanjak je pribavio i kip kapucina sv. Leopolda Bogdana Mandića i njegove moći koje su ugrađene u oltar.

Misu i blagoslov predvodio je župnik John Mulele, uz sudjelovanje prijatelja svećenika Mukubesa i don Borisa Dabe. Don Boris je zgradu crkve, kao i pet crkvenih zajednica u raznim selima koje su nastale misijskim radom predao župniku, a don Boris ostajem njegov pomoćnik za taj kraj.

Na svečanosti je bilo mnoštvo ljudi, mahom novih kršćana, koji su pješačili i po dva dana da bi u četvrtak počeli s programom, a u nedjelju slavili misu. Ove godine nije bilo prikladno tražiti da svi donesu svoju hranu koju će jesti za vrijeme dana slavljenja, kako se to obično radi. Ove godina je drugačije: hrane nigdje nema, glad vlada posvuda, sve se moralo providjeti – pojelo se 500 kilograma kukuruznog brašna i jedna cijela krava, te dosta kupusa sa susjedne farme, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Krčke biskupije.