Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan: Imenovan novi biskup biskupije Wheeling-Charleston u SAD-u

Zagreb (IKA)

Papa Franjo imenovao je biskupom biskupije Wheeling-Charleston u SAD-u mons. Marka E. Brennana, dosadašnjeg naslovnog biskupa Rusubisira i pomoćnog biskupa nadbiskupije Baltimore, priopćio je 23. srpnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Nadbiskup Mark Edward Brennan rođen je 6. veljače 1947. u Bostonu (Massachusetts) u istoimenoj nadbiskupiji. Za svećenika je zaređen za Washingtonsku nadbiskupiju 15. svibnja 1976. godine. Nakon ređenja obavljao je niz službi u svojoj nadbiskupiji. Godine 2005. imenovan je kapelanom Njegove Svetosti. Naslovnim biskupom Rusubisira i pomoćnim biskupom u Baltimorei imenovan je 5. prosinca 2016., a za biskupa je zaređen 19. siječnja 2017. godine.

Imenovanje novoga biskupa biskupije Wheeling-Charleston dolazi nakon što je Papa naredio da se poduzmu stegovne mjere protiv biskupa Michaela Bransfielda, koji je tom biskupijom upravljao od 2005. do 2018. godine, nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama. U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Apostolske nuncijature u SAD-u navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage“, papa Franjo donio odluku o donošenju niza stegovnih mjera za biskupa Bransfielda.