Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan intenzivira odnose s azijskim religijama

Vatikan (IKA )

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je 2. studenoga da će Papinsko vijeće za međureligijski dijalog sudjelovati na kršćansko-taoističkom simpoziju koji se od 5. do 7. studenoga održava u Singapuru. Dva dana kasnije tajnik toga Vijeća biskup Miguel Angel Ayuso Guixot sudjelovat će na proslavi 230. obljetnice budističkoga hrama u Tajlandu.

Na simpoziju „Kršćanska i taoistička etika u dijalogu“ okupit će se oko 70 znanstvenika i stručnjaka za međureligijski dijalog iz Singapura, Kine, Francuske, Indije, Malezije, Južne Koreje, Švicarske,  Tajvana i Vatikana. To je drugi takav skup s ciljem međusobnoga upoznavanja i razmjene mišljenja kao i razmatranja mogućnosti konkretne suradnje u zauzimanju za dostojanstvo čovjeka. Organizatori simpozija su Papinsko vijeće za međureligijski dijalog, Singapurska nadbiskupija i Taoistički savez Singapura, prenosi Vatican News.

Na proslavi jubileja budističkoga hrama Wat Pho u povijesnom središtu Bangkoka na poziv njegova poglavara Phra Thepweeraporna sudjelovat će biskup Ayuso u pratnji podtajnika Vijeća za taoizam Indunila Janakaratne Kodithuwakkua Kankanamalage. Nadbiskup Felix Machado i dr. Peniel Rajkumar zastupat će Federaciju azijskih biskupskih konferencija i Svjetsko vijeće Crkvi.

Taj glasoviti hram i Vatikan povezani su već više desetljeća. Godine 1934. tajlandskoga kralja Ramu VII. u Vatikanu je primio papa Pio XI. Kralj mu je tada darovao sveti budistički spis na drevnom kmerskom pismu. Na zamolbu Vatikanskih muzeja monasi su tekst preveli na moderne jezike Pali i Tai. Izaslanstvo hrama Wat Pho gotov je prijevod u svibnju ove godine predalo papi Franji.