Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan: Preminuli beskućnik bit će pokopan na groblju Campo Santo Teutonico

Rim (IKA)

Rimski beskućnik Burkhard Scheffler koji je preminuo krajem studenog 2022. svoje će posljednje počivalište pronaći na groblju „Campo Santo Teutonico“ u Vatikanu, potvrdila je u ponedjeljak 23. siječnja istoimena nadbratovština, prenosi Vatican News.

Papa Franjo Schaffera je spomenuo i za njega molio nakon molitve Anđeo Gospodnji i nagovora na Trgu svetog Petra, 27. studenoga 2022.

Rođen u Njemačkoj 1. svibnja 1961., Burkhard Scheffler preminuo je 25. studenog 2022. ispod vatikanskih kolonada, s vanjske strane Trga svetoga Petra. Nakon rutinskih policijskih istraga sada će svoje posljednje počivalište pronaći u ovom njemačko-flamanskom groblju u Vatikanu.

Scheffler se iz Hamburga preselio u Rim, gdje je proveo posljednje godine života. Živio je na ulici, a za njega su se brinule osobe iz vatikanskog Dikasterija za službu milosrđa. Godinama je pod kolonadama na Trgu svetog Petra, kao i mnogi drugi beskućnici, svake večeri, napose u hladnim mjesecima, podizao dobiveni šatorčić s ugrađenom termodekom.

Ove zime nije preživio hladnoću. Preminuo je u noći s 24. na 25. studenog 2022. Njegovu smrt spomenuo je i papa Franjo. Za Burkharda Schefflera molio je na molitvi Anđeo Gospodnji na Trgu svetog Petra 27. studenog 2022., pred okupljenim hodočasnicima, turistima i svjetskom javnošću.

Pokojni Burkhard će, nakon što su završene rutinske policijske istrage, sada biti položen na počinak u Campo Santo Teutonico u Vatikanu, nedaleko od mjesta gdje je živio i umro. Groblje je u vlasništvu nadbratovštine Santa Maria della Pietà in Campo Santo Teutonico, osnovane 1454. godine, koja je odmah kao posljednje počivalište za Schaffera pristala besplatno ustupiti grobno mjesto, rekao je kamerlengo nadbratovštine Franco Reale. No potrebno je prikupiti novac za troškove ukopa.

Ovo nije prvi put da teutonsko-flamanska bratovština iskazuje djelo milosrđa za nekog od preminulih beskućnika. „U veljači 2015. na Papin pristanak, ondje je pokopan i beskućnik Willy Herteleer, podrijetlom iz Belgije“, podsjetio je vicerektor i vršitelj dužnosti rektora dr. sc. Branko Jurić.

Neprofitna zaklada Pro Campo Santo Teutonico sa sjedištem u Münchenu osnovana je s posebnom svrhom za potporu radu nadbratovštine koja djeluje na dobrovoljnoj osnovi. Račun za donacije u PAX-Bank Köln je IBAN DE17 3706 0193 0017 5960 04, BIC: GENODED1PAX. Ako referenca uključuje ime i adresu darivatelja, potvrde o donaciji bit će poslane za uplate od 300 eura ili više. Za manje donacije bit će dostupan pojednostavljeni dokaz, poput izvoda iz banke ili potvrde o uplati, izvještava Vatican News.