Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan priznao herojske kreposti prvom crnom svećeniku u SAD-u

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 11. lipnja u audijenciju kardinala Angela Becciua, prefekta Kongregacije za kauze svetaca. Tijekom audijencije Papa je dao odobrenje Kongregaciji da proglasi nove dekrete o mučeništvu, čudima i herojskim krepostima osmero slugu Božjih, objavio je 12. lipnja Tiskovni ured Svete Stolice. Jednim od odobrenih dekreta priznate su herojske kreposti sluzi Božjem Johnu Augustineu Toltonu, prvom crnom svećeniku u SAD-u.

Priznato je mučeništvo službenicama Božjim Mariji Colón Gullón Yturriagi i dvama drugaricama. Osim ocu Toltonu herojske kreposti su priznate slugama Božjim Enzu Boschettiju, Feliceu Tantardiniju i Giovanniju Nadianiju te službenicama Božjim Rosariji della Visitazione (svjetovnog imena Maria Beatrice Rosario Arroyo), Mariji Paoli Muzzeddi te Mariji Santini Collani.

John Augustine Tolton rođen je u Missouriju 1. travnja 1854. Pobjegao je iz ropstva s majkom i dvoje braće i sestara 1862. prešavši rijeku Mississippi i sklonivši se u Illinois. Mladi Tolton je stupio u Katoličku školu Sv. Petra uz pomoć župnika vlč. Petera McGirra. Otac McGirr će ga kasnije krstiti i davati mu poduku za primanje sakramenta euharistije. Po završetku srednje škole i obrazovanja na Quincy Collegeu, započeo je teološke studije u Rimu, jer ga zbog njegove boje kože nije htjelo primiti nijedno američki sjemenište. Dana 24. travnja 1886. u Rimu ga je za svećenika zaredio kardinal Lucido Maria Parocchi, koji je tada bio generalni vikar u Rimu. Novine diljem SAD-a prenijele su vijest o njegovu ređenju. U godinama svoje formacije pripremao se za odlazak u Afriku, misleći da je predodređen za to. No, na njegovo iznenađenje, kardinal Giovanni Simeoni, prefekt Kongregacije Propaganda fide, rekao mu je da će ga poslati natrag u Sjedinjene Američke Države, gdje se Crkva tada smatrala potrebnom misionara, te da će raditi u župi u Illinoisu.

Vlč. Tolton je zaređen za biskupiju Quincy na jugu Illinoisa. Po povratku u SAD, u srpnju 1886., dočekan je na mjesnoj željezničkoj postaji kao heroj a tom je prigodom organizirano i posebno svečano slavlje. Živio je u teškom razdoblju američke povijesti, posebice zbog međurasnih odnosa. S obzirom na to da je bio crne rase, trpio je diskriminaciju i osudu, ali nikada nije javno govorio o zlostavljanima pripadnika crne rase, nego je vjernicima propovijedao da je Katolička crkva jedini pravi osloboditelj crnačke populacije. Bio je svećenik koji je među prvima u župnoj crkvi u Quincyju služio mise za vjernike bijele i crne rase. Preminuo je 9. lipnja 1897. godine od zastoja srca.

Kauza za kanonizaciju službeno je pokrenuta 2010. godine, a naslov sluge Božjega stekao je u veljači 2011. godine. Istražna faza kauze zaključena je 29. rujna 2014. godine. Nakon proglašenja herojskih kreposti u Toltonovoj kauzi otvoren je put beatifikaciji, za što mora biti odobreno čudo po zagovoru sluge Božjega.