Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanski radio emitira Beethovenovu devetu simfoniju u znak solidarnosti i mira

Vatikan (IKA)

Vatikanski radio pridružio se inicijativi Europske radiodifuzijske unije te 10. ožujka emitira Beethovenovu IX. simfoniju u znak promicanja solidarnosti i mira.

Pedeset i šest kanala Europske radiodifuzne unije (EBU), čiji je Vatikanski radio jedan od osnivača, u četvrtak 10. ožujka posvećuje značajan prostor promicanju mira i solidarnosti kao svjedočanstvo ljudskog duha protiv rata u Ukrajini, emitiranjem dijela ili cijele Beethovenove IX. simfoniju u sklopu inicijative „Beethovenov poziv na solidarnost“.

Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125, zborska je simfonija njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena, koji ju je skladao između 1822. i 1824. godine. Prvi put je izvedena u Beču 7. svibnja 1824. godine.

Vatikanski radio priključio se tako inicijativi za mir i dijalog. „Jednostavna, ali značajna inicijativa, koja glazbom naglašava bitnu predanost izgradnji veze bratstva među osobama i narodima”, istaknuo je glavni urednik Vatikanskog radija/Vatican News, Massimiliano Menichetti. “U ovom trenutku užas rata ranjava milijune ljudi, ugrožavajući svjetsku ravnotežu”, kazao je, te dodao: “pridružujemo se radiotelevizijskim kućama u Europi i ukrajinskoj nacionalnoj radioteleviziji koja nastavlja, ne bez poteškoća, svoje usluge“.

Kako bi se osigurala pluralnost glasova, Vatikanski radio razmatra širenje kratkovalnog emitiranja u Rusiju i Ukrajinu kako bi bio bliži pogođenima.

Menichetti ističe da su novinari Vatikanskog radija/Vatican News prisutni duž granica Ukrajine u Rumunjskoj, Mađarskoj, Moldaviji i Poljskoj, gdje humanitarna kriza poprima dramatične razmjere. “Pokušavamo donijeti nadu Evanđelja, pravovremene informacije, molitve i bilješke”, rekao je glavni urednik. Dodao je kako ljudi iz 69 zemalja radi rame uz rame u redakciji Vatikanskog radija/Vatican News. „Rusi, Ukrajinci, Amerikanci, Etiopljani, Eritrejci, Sirijci, Libanonci, Kinezi… svi su uključeni u konstruktivan narativ, nadahnut tim pogledom u visine koji proizlazi iz Evanđelja koji ljubi i prihvaća svaku osobu“.

„Beethovenov poziv na solidarnost“ započeo je u 9 sati ujutro, najprije na portugalskim kanalima Vatikanskog radija. Inicijativa prenosi Beethovenovu devetu simfoniju u interpretaciji Sir Simona Rattlea na podiju Bečke filharmonije. Prijenos se može slušati na portalu Vatican News.

U 22 sata program na talijanskom jeziku Spazio EBU (na 105FM, DAB+, satelitu i na portalu Vatican News) emitira Devetu simfoniju u interpretaciji Bernarda Haitinka na podiju zbora i orkestra Bavarskog radija, sa solistima sopranom Sally Matthews, altom Gerhildom Rombergerom, tenorom Markom Padmoreom i basom Geraldom Finleyjem. Koncert je snimljen u Münchenu 22. rujna 2019. godine.